COVID-19

Ik voel me ziek en heb Covid-19 kan ik dan mijn kat en of andere huisdieren ook besmetten? Net als bij verkoudheid en griep is de kans aanwezig dat wij onze dier kunnen besmetten. Daarom is het zeer belangrijk om altijd voorzorgmaatregels te nemen.

Ben je of voel je ziek: Vermijd dan contact met je huisdier: Dit houdt in: NIET knuffelen en laat je NIET likken. Hou je katten zoveel mogelijk binnen tijdens je isolatie en quarantaineperiode en of die van je huisgenoten.

Als het mogelijk is, laat een niet-zieke huisgenoot voor je katten (dieren) zorgen.

Goede hygiëne is extra belangrijk. Denk hierbij aan extra handen wassen, mondkapje op en handschoenen aan als je even je dier moet verzorgen.

Heb je naast je Savannah katten nog andere katten, die veel buiten op straat komen, hou die dan zoveel mogelijk buiten. De kans dat je huisdier na een eventuele besmetting ziek word, is klein. Als je dier toch COVID-19 gerelateerde klachten krijgt, zorg er dan voor dat je dier niet naar een locatie gaat waar veel dieren bij elkaar komen. Denk hierbij aan: dierenarts, opvang, pension, asiel, etc.

Heeft je kat ernstige benauwdheids-en of diarreeklachten, neem dan telefonisch contact op met je dierenarts. Geef bij de dierenarts duidelijk aan dat je huisdier uit een huishouden komt met COVID-19. Je dierenarts kan in samenspraak met het Nederlandse Voedsel-en warenautoriteit besluiten of er extra onderzoek wordt gedaan.

Covid-19 foto met Savannah kater Xavi

Voorzorgsmaatregelen

Check de voorraad voer etc. van je huisdieren zodat je altijd een kleine voorraad hebt voor het geval je ziek mocht worden. Je voorkomt zo onnodig bezoek aan de dierenkliniek en/of dierenwinkels.

Gebruikt je huisdier medicijnen? Overleg telefonisch dan even met je dierenarts hoe je dit nu het beste kunt regelen.

Meer informatie en laatste nieuws vind je op: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren en de Universiteit van Utrecht afdeling dierengeneeskunde: contact persoon Els Broens. https://scientias.nl/ook-honden-en-katten-lopen-regelmatig-corona-op

Bij klachten zoals hoesten, niezen, koorts, etc. breng dan geen bezoek aan een cattery. Maak een nieuwe afspraak met de fokker/fokster.

All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)