Invasieve exoot, ongewenste mutant, designer cat of een sociaal opgevoede vriend?
Het zal niemand ontgaan zijn dat onze gemeenschappelijke hobby en voor velen passie al enige tijd onder vuur ligt bij een groep mensen die niet onderbouwd denken te weten hoe om te gaan met rassen die soms al meer dan 100 jaar bestaan en zelfs over katsoorten die niet zo lang bestaan zoals de Savannah kat. Helaas zijn we afhankelijk van een groep ‘experts’ die veel kennis hebben van honden, maar absoluut niet van katten en kattenrassen. Maar wel zaken durven te zeggen over onze sector die een grote impact kunnen hebben. En dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling.
Wetenschappelijk onderzoek wordt stelselmatig onder tafel geschoven en pogingen om rapporten die op verkeerde of verouderde basis zijn opgemaakt laten herzien lijkt een onmogelijke opgave. Omdat de opdrachtgever niet om herziening gevraagd heeft is dan de melding. Tuurlijk niet die houden liever vast aan een onderzoek van 5 jaar geleden, want de waarheid past veel minder goed in hun straatje. Met enorm treurige voorbeelden doen ze de sector af als zijnde ongewenst en doorgefokt. Natuurlijk zijn er voorbeelden van mensen die het niet nauw nemen met regels en wetgeving. Maar die vind je overal en het is goed dat hier ook serieus naar gekeken wordt. Maar over het algemeen hebben we het goed voor elkaar. Een cattery is vaak geen bedrijf, maar een huiskamer en onderdeel van ons dagelijkse leven. We houden geen katten in kooien, we houden ze in onze huizen. We kopen katten voor veel geld uit het buitenland. Niet om veel geld te verdienen, maar om een zo breed mogelijk genetische basis voor onze rassen te kunnen creëren en dierengezondheid te bevorderen. Te verbeteren en niet te vermeerderen met een kritisch blik naar de rasstandaard van het ras. We houden onze katten binnen of hooguit niet verder dan een afgesloten tuin, als onderdeel van ons gezin. Sociaal en weloverwogen voeden we kittens op om ze dan een zo goed mogelijk leven te gunnen bij een geschikt adres. We houden contant met de kittenkopers, ontvangen foto’s en kerstkaarten en helpen als er toch nog problemen zouden zijn.
Meerdere malen hebben we onze hulp aangeboden om op een juiste en onderbouwde manier te kunnen komen tot een vorm van zelfregulatie binnen de sector. Helaas is ons aanbod tot op heden onbeantwoord gebleven. Goede bedoelingen blijven hierdoor helaas bedoelingen en dat is enorm jammer. Vergeet niet dat de kennis over katten en kattenrassen ligt bij de echte experts. De fokkers en de kattenverenigingen die zich met hart en ziel inzetten voor behoud van het ras.
Wij hopen en houden de hoop dat door een nog betere samenwerking we kunnen komen tot een toekomst waarin een plek is voor onze sociaal opgevoede vriend. Die geen schade veroorzaakt aan de natuur en gewoon lekker binnen woont bij een liefdevol gezin. Geen mutant is, maar het resultaat van zijn afstamming. Een afstamming, natuurlijk ontstaan en zonder tussenkomst van de mens. Met een basis die al vele jaren teruggaat en zonder meer niet is gebaseerd op een modetrend.
Bron: A.M.
