Je Savannah vervoeren in het vliegtuig

Als jij gaat emigreren en je kat moet mee, is er misschien geen andere optie dan hem mee te nemen met het vliegtuig. Ook is het mogelijk dat je als fokker een Savannah kitten verkoopt naar het buitenland, dan is er vaak ook geen andere oplossing als vervoer met het vliegtuig. Er zijn talloze horrorverhalen te vinden over het vervoeren van katten met het vliegtuig, maar met de juiste voorbereiding arriveert je Savannah veilig en wel op zijn bestemming.

Bij het vervoeren van je Savannah F1 t/m F4 in het vliegtuig behoren naast de standaard documenten ook CITES papieren.

Savannah kat in vliegtuig

Je Savannah kat vervoeren in de cabine

Overleg met de luchtvaartmaatschappij over het meenemen van je Savannah in de cabine. Neem contact op met de maatschappij waarmee je vliegt om te vragen of je je kat mee mag nemen in een tas als je die onder de stoel voor je zet. Probeer te voorkomen dat de kat in het bagageruim moet.

 1. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan het vervoer van een kat in de cabine toe tegen een kleine vergoeding. Bel de maatschappij ruim van tevoren op, want er mag maar een beperkt aantal huisdieren per vlucht mee in de cabine.
 2. Boek je vlucht vroeg. Sommige luchtvaartmaatschappijen beperken het aantal huisdieren dat mee mag in de cabine op een vlucht. Als je vroeg boekt, heb je meer kans dat er nog plek is voor jouw kat. Als je een stoel uitkiest, onthoud dan dat je niet bij een uitgang of bij een dwarsschot kunt zitten, omdat er een stoel voor je moet zijn waar je draagtas onder kan.
 3. Vraag wat de precieze afmetingen zijn onder de stoel. De luchtvaartmaatschappij zou je de exacte afmetingen van de ruimte onder de stoel moeten kunnen geven. Dan weet je hoe groot de draagtas voor je kat mag zijn.
 4. Vraag na wat voor soort draagtassen in de cabine toegestaan worden. De meeste maatschappijen accepteren alleen maar draagtassen met harde of juist zachte zijkanten. Draagtassen met zachte zijkanten kun je makkelijker onder een stoel schuiven. Maar er zijn ook maatschappijen die alleen draagtassen van specifieke merken accepteren. Vraag dus na welke soorten of merken in de cabine vervoerd mogen worden voordat je er een koopt. Geef je Savannah kat vanaf een maand voor vertrek zijn eten in de draagtas, zodat hij de tas gaat associëren met iets positiefs. Speel met je kat in de draagtas, en laat hem er in slapen. Dan gaat hij de draagtas als een fijne plek zien.
 5. Oefen met je Savannah om in en uit de draagtas te gaan. Dan raakt hij aan de tas gewend, en wordt het onderdeel van zijn routine. Oefenen met in en uit de tas gaan is ook een goede voorbereiding op veiligheidscontroles, wanneer je kat er op commando in en uit zal moeten gaan.
 6. Maak vlak voor vertrek een afspraak met de dierenarts. Je moet de dierenarts vragen of alle vaccinaties van je kat nog geldig zijn, en een vaccinatieboekje laten maken om mee te nemen op reis. De luchtvaartmaatschappij eist deze documenten als je je kat mee wilt nemen op de vlucht. Je dierenarts geeft je een gezondheidscertificaat om te bevestigen dat je kat in goede gezondheid is en geen parasieten heeft. Alle vaccinaties moeten nog geldig zijn, waaronder de rabiës-vaccinatie. De dierenarts kan ook voorstellen om je kat te chippen zodat hij makkelijker terug te vinden is als hij kwijtraakt op reis. Dat is eigenlijk een levenslang paspoort voor je kat. Het chippen is een eenvoudige procedure, waarbij de dierenarts een microchip ter grootte van een rijstkorrel (12 mm) onder de huid van je kat plaatst, tussen zijn schouderbladen. Dit doet geen pijn en er is geen verdoving voor nodig.
 7. Geef je Savannah op de dag dat je vertrekt geen eten. Als je kat een lege maag heeft wordt hij minder snel misselijk. Je kunt wel wat kattenvoer meenemen voor het geval hij erg veel honger krijgt tijdens de vlucht. Vergeet niet om zijn medicijnen mee te nemen als je kat die nodig heeft, in een doorzichtige plastic zak.
 8. Bekleed de bodem van de draagtas met absorberende matjes voor zindelijkheidstraining. Die absorberen de urine als je kat het niet kan ophouden tijdens de vlucht. Neem wat extra matjes mee in je handbagage, net als een paar plastic zakjes, papieren zakdoekjes en latex handschoentjes voor het geval je iets op moet ruimen.
 9. Doe een bagagelabel aan de draagtas van je Savannah. Dan kun je hem makkelijker terugvinden als hij kwijtraakt tijdens het overstappen of op het vliegveld. Zet er jouw naam, vaste adres, telefoonnummer en eindbestemming op.
 10. Neem voor de zekerheid een tuigje mee. De draagtas zal door het röntgenapparaat moeten op het vliegveld, maar je kat niet. Doe hem daarom een tuigje met een riempje aan zodat hij niet kan ontsnappen als je hem uit de tas haalt. Je moet je kat in je armen dragen als je zelf door de metaaldetector gaat. Bereid jezelf en je eigendommen eerst voor om door de veiligheidscontrole te gaan, voordat je je kat uit de draagtas haalt. Doe je schoenen uit, haal je toiletartikelen en elektronica uit je tas, en leg ze in de bakjes die door het röntgenapparaat gaan. Haal daarna je kat uit de draagtas, met het tuigje aan, en laat de draagtas ook door het apparaat gaan. Draag je kat als je door de metaaldetector gaat. Wacht dan op de draagtas en stop je kat er weer in voordat je je eigen spullen bij elkaar zoekt.
 11. Geef je Savannah een kalmerend middel als je dierenarts dat heeft voorgeschreven. De meeste katten kunnen wel zonder medicijnen reizen. Maar sommige katten raken erg gestrest als ze moeten vliegen. Overleg met je dierenarts als je je zorgen maakt over de angst van je kat als hij in het vliegtuig moet. De dierenarts kan Buprenorfine, Gabapentine of Alprazolam voorschrijven voor je kat. Geef de kat thuis al een keer een dosis om te zien hoe hij op het middel reageert.
 12. Baker je Savannah in, of gebruik een feromonenspray om hem te kalmeren. Als je geen medicijnen wilt geven, kun je een Thundershirt gebruiken waarmee je je kat inbakert, net zoals een baby, zodat hij rustiger wordt. Je kunt ook een feromonenspray gebruiken op de draagtas voordat je gaat vliegen zodat je kat minder bang is. Er bestaan ook halsbandjes met feromonen die je kunt omdoen bij je kat zodat hij rustiger is tijdens de vlucht.

Je Savannah kat vervoeren in het bagageruim

 1. Vraag eerst aan de luchtvaartmaatschappij een rapport met daarin alle ongelukken die gebeurd zijn met huisdieren in het bagageruim. Hoewel het niet ideaal is, kan je kat ook in het bagageruim als hij niet mee kan in de cabine. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om alle incidenten met huisdieren in het bagageruim te melden. Kijk hoe goed de luchtvaartmaatschappij presteert. Kies een luchtvaartmaatschappij die weinig ongelukken met huisdieren in het bagageruim heeft gehad. Ieder jaar raken er huisdieren kwijt of gewond, of gaan zelfs dood als ze in het bagageruim worden vervoerd. Extreme temperaturen, slechte ventilatie en ruw verplaatsen zijn vaak de oorzaken van deze incidenten. Toch zijn er tegenwoordig ook bagageruimtes die de juiste luchtdruk hebben en een bepaalde mate van airconditioning. Overleg met de maatschappij over veiligheidsmaatregelen in het bagageruim, die de vlucht van je kat comfortabeler kunnen maken.
 2. Probeer een directe vlucht te boeken. Dan hoef je minder vaak door veiligheidscontroles met je Savannah. Ook hoeft je kat dan minder lang in het vliegtuig te zitten, vooral als hij in het bagageruim moet. Reis altijd op dezelfde vlucht als je huisdier. Dit kun je zeker weten door te vragen aan de luchtvaartmaatschappij of je mag zien dat je kat in het bagageruim wordt geladen voordat jij zelf instapt. Probeer in de zomer een vlucht ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat te boeken, want dan is het wat koeler voor je kat. Kies in de winter voor een vlucht in de namiddag, want dan is het bagageruim minder koud.
 3. Doe je Savannah een bandje om met jouw contactinformatie. Kies wel een bandje dat niet vast kan komen te zitten aan de draagtas. Zet er je naam, adres, telefoonnummer en eindbestemming op. Doe ook een bagagelabel aan de draagtas met daarop dezelfde informatie voor het geval de draagtas met je Savannah kwijtraakt tijdens de reis.
 4. Knip de nageltjes van je Savannah kat voor de vlucht. Dan voorkom je dat zijn nageltjes vast komen te zitten in de rits of gaatjes van de draagtas.
 5. Maak vlak voor vertrek een afspraak met de dierenarts. Je dierenarts moet een vaccinatieboekje en gezondheidsverklaring voor je kat meegeven. Je bent verplicht deze te overhandigen aan de luchtvaartmaatschappij waarmee je kat vliegt. De dierenarts moet een gezondheidsverklaring afgeven waarop staat dat je kat in goede gezondheid is en geen parasieten heeft. Alle vaccinaties moeten nog geldig zijn, waaronder ook de rabiës-vaccinatie. De dierenarts kan ook voorstellen om je kat te chippen zodat hij makkelijker te traceren is als hij kwijtraakt tijdens de reis. Dat is eigenlijk een levenslang paspoort voor je kat. Chippen is een eenvoudige procedure, waarbij je dierenarts een microchip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid van je kat plaatst, tussen zijn schouderbladen. Het doet geen pijn en een verdoving is niet nodig.
 6. Geef je Savannah 4 tot 6 uur voor de vlucht geen eten meer. Als je kat met een lege maag reist wordt hij minder snel misselijk. Je kunt je kat wel een klein beetje water geven, of wat ijsklontjes in een waterbakje in de draagtas doen zodat hij niet uitgedroogd raakt.
 7. Neem een recente foto van je Savannah mee. Als je kat kwijtraakt tijdens de vlucht of na de landing, kan een foto helpen om hem te vinden op het vliegveld.
 8. Neem een kattentuigje mee om door de veiligheidscontroles heen te gaan. Je draagtas moet door het röntgenapparaat op het vliegveld, maar je kat niet. Dus is het handig als hij een tuigje met een riempje aan heeft zodat hij niet kan ontsnappen. Draag je Savannah in je armen als je zelf door de metaaldetector gaat. Bereid jezelf en je eigendommen eerst voor, voordat je door de veiligheidscontrole gaat, en voordat je je kat uit de draagtas haalt. Doe je schoenen uit, haal je toiletartikelen en elektronica uit je tas, en leg ze in bakjes die door het röntgenapparaat gaan. Haal daarna je kat uit de draagtas, met het tuigje aan, en laat de draagtas ook door het apparaat gaan. Draag je Savannah als je door de metaaldetector gaat. Wacht dan op de draagtas en stop je kat er weer in voordat je je eigen spullen bij elkaar zoekt.
 9. Laat het de piloot en minstens een stewardess weten dat je Savannah in het bagageruim zit. Doe dit als je aan boord van het vliegtuig stapt. De piloot kan misschien speciale voorzorgsmaatregelen nemen tijdens de vlucht, zoals gebieden met veel turbulentie vermijden.
 10. Geef je Savannah een verdovend middel als je dierenarts dat heeft voorgeschreven. Je dierenarts kan je kat een middel voorschrijven dat speciaal geschikt is voor vliegreizen, zoals Buprenorfine, Gabapentine of Alprazolam. Geef je kat thuis al een keer een dosis om te zien hoe hij op het middel reageert.
 11. Doe de draagtas meteen open als je uit het vliegtuig komt en onderzoek je Savannah. Als er iets mis met hem lijkt te zijn, ga er dan onmiddellijk mee naar de dierenarts. Laat de dierenarts alle bevindingen in een rapport zetten, met de datum en tijd erbij, voor het geval je een klacht wilt indienen bij de luchtvaartmaatschappij over hoe je kat in het bagageruim is behandeld.

All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)