Serval kopen?

Wil je een Serval kopen, denk dan eerst goed na. Het zijn niet zo maar huisdieren en niet te vergelijken met een gewone huiskat. Een Serval mag nooit en te nimmer worden aangeschaft om de status. Het leven van een Serval is belangrijker als de status van de mens.

  • Bij aankoop van een Serval moet je een RVO OVERDRACHTFORMULIER van de fokker in je bezit hebben en een EU VERKLARING ( in/uit Nederland) of CITES PAPIEREN ( in/uit buitenland). Je moet tevens kunnen bewijzen dat hij in huishoudelijk kring is geboren en niet illegaal is. Bij geen RVO OVERDRACHTFORMULIER van de fokker, CITES PAPIEREN of EU VERKLARING is de Serval illegaal en kan het dier in beslag genomen worden waarbij de kans groot is dat hij of zij wordt ingeslapen.
  • Ze hebben veel ruimte nodig en zijn niet geschikt om alleen maar in huis te worden gehouden. Als ze geslachtsrijp zijn gaan zowel de mannen als de vrouwen ‘sproeien’ om zoals hiervoor ook beschreven hun territorium af te bakenen en deze lucht wil je zeker niet in huis hebben.
  • Een Serval kater kan vanaf 9-12 maanden gecastreerd worden, maar hangt van de omstandigheden af. Als ze gaan sproeien, dan zo snel mogelijk. Bij een Serval poes is het van belang of er een vruchtbare kater in de buurt is. Hangt ook van gedrag en omgeving af. Als ze rustig is, dan hoef je een poes niet te laten helpen en anders op 12-14 maanden. Zie de sterilisatie van een vrouwtjes Serval in het onderstaande filmpje van Dierenkliniek Klaver4Dieren.
  • Servals kunnen niet zoals de gewone huiskat los naar buiten. Ze zullen weglopen en naar voedsel gaan zoeken, daarbij zullen zij gaan jagen op bv. de kippen van uw buren wat natuurlijk niet de bedoeling is.
  • Als een Serval zin in eten heeft, dan kan hij van alles gaan opeten, van doppen tot andere rotzooi. Als je daar niet voor op past, dan kan het zijn dat hij verstopt raakt door het rotzooi en aan zijn maag of darmen geopereerd moet worden. Wees alert. Zie een operatie van een hongerige Serval in het filmpje hieronder.
  • Voor een Serval heb je een ruim buitenverblijf nodig van minstens 50 m2 liever groter natuurlijk en een droog, tocht- en vorstvrij binnen verblijf. Zorg ervoor dat je het verblijf in kunt via een sluis om ontsnapping te voorkomen. In het buitenverblijf moeten voldoende materialen aanwezig zijn waarin zij kunnen klimmen zoals boomstammen en dergelijke.  Zij liggen graag op een hoge plek om de omgeving te overzien. In het binnenverblijf moeten ook verschillende lig plekken zijn. Zij zijn dol op water dus een ruime waterbak of vijver zullen zij zeer op prijs stellen.
  • Een Serval moet jaarlijks worden geënt, ook tegen niesziekte en regelmatig worden ontwormd.  De Serval moet geënt worden met een dode entstof. Informeer daarom ook eerst of uw dierenarts bereid is een Serval te behandelen en hier voldoende kennis van heeft. Niet iedere dierenarts zal dit kunnen of willen. In sommige gevallen zal het dier met een blaaspijp geënt of verdoofd moeten worden door de dierenarts.
  • Om een goede band met de Serval te krijgen zul je er veel tijd in moeten stoppen en hem/haar veel aandacht moeten geven. Zij zijn eenkennig en vreemde personen zullen zij voor weglopen of naar blazen.
  • Een Serval kan heel close zijn met zijn of haar baasje. Ze zien dit als hun maatje. Door de Serval later weer uit te plaatsen kan hij of zij sterven van verdriet.
  • Een Serval is zeer moeilijk te herplaatsen bij een nieuwe eigenaar en is niet te herplaatsen bij andere Servals i.v.m. roedelgedrag.

Zoals je in het bovenstaande kunt lezen zijn er heel veel punten waaraan je moet denken als je een Serval wilt kopen. Koop daarom een Serval bij een goede fokker met veel ervaring. Belangrijk is dat je contact met de fokker houdt, als de Serval eenmaal is aangekocht. Vraag de fokker daarom altijd of ze open staat voor nazorg!

Bezoek dierenarts

Servals mogen in Nederland door particulieren worden gehouden, maar vergen veel ruimte en een speciale aanpak van de eigenaar. Ze houden niet van onbekende personen, zoals de dierenarts. Servals zijn niet geschikt voor een appartement of een rijtjeshuis.

Voor het bezoek aan de dierenarts zijn vaak speciale maatregelen nodig, zoals het gebruik van een blaaspijp. De Servals Nala en Niya zijn vandaag onvruchtbaar gemaakt met een kijkoperatie. De twee eierstokken worden onder begeleiding van een camera in de buik “losgemaakt” en vervolgens via een klein gaatje naar buiten gehaald. Het voordeel is dat er maar een klein wondje hoeft te worden gemaakt, waardoor het herstel sneller gaat.

Dierenkliniek de Kwakel in Deil met dierenartsen Chantal en Frederik Hamster is zeer ervaren in deze operatie bij honden. Samen met Peter die de verdoving met de blaaspijp uitvoert, worden ook exotische dieren behandeld en laparoscopisch gesteriliseerd.

Voorbereiding sterilisatie Serval onvruchtbaar met kijkoperatie – Met dank aan Dierenkliniek Klaver4Dieren
Sterilisatie van een vrouwtje Serval – Met dank aan Dierenkliniek Klaver4Dieren
Een te hongerige Serval – Met dank aan Dierenkliniek Klaver4Dieren

Serval Kittens

De Serval krijgt jaarlijks 1 tot 2 nesten met 3 á 4 kittens. Om een goede band met de Serval te krijgen kun je het beste een kitten aanschaffen. Met een oudere Serval is het vaak moeilijk, zo niet onmogelijk, om een band op te bouwen.

  • Als je besluit een Serval kitten te nemen nadat je voldoende kennis hebt opgedaan en ook overlegd hebt met mensen die ervaring hebben in het houden van Servals, let dan ook goed op waar je de kitten gaat aanschaffen.
  • Informeer ons naar een betrouwbaar adres. Het is belangrijk dat de fokker zijn dieren goed verzorgd en gehuisvest heeft. Het is ook belangrijk om de volwassen dieren zelf goed te bekijken en te informeren naar de bloedlijnen van de ouders om verwantschap in de fokkerij te voorkomen.
  • Vraag de fokker wat het kitten precies eet en hoe vaak per dag, om dit als je besluit een kitten te nemen, dit thuis te continueren. Het is niet goed om het kitten direct op andere voeding over te zetten. Zie onze voedingsschema voor serval kittens.
  • Wat ook van belang is om het kitten zoveel mogelijk te socialiseren met andere mensen of andere dieren daar heb je later alleen maar profijt van.
  • Als je de huisvesting in orde hebt en je hebt een gezond kitten gevonden ben je in het bezit van een prachtig dier waar je lang van kunt genieten. In gevangenschap kunnen Servals wel 15 jaar oud worden.

Wanneer wordt een Serval kitten uitgeplaatst?

  • Serval kittens die naar particulieren gaan worden vanaf 12 weken uitgeplaatst.
  • Een Serval kitten die naar een collega fokker gaat kan eerder uitgeplaatst worden, mits de collega fokker ervaring heeft! Echter dit is alleen mogelijk met toestemming van een dierenarts (getekende verklaring) en de aangesloten stamboekvereniging (getekende verklaring) van de fokker.

Vaccinatie &  Chippen

Voor het welzijn van de Serval kitten moeten zij net als alle ander katsoorten geënt en gechipt worden.

  • Serval kittens horen bij 9 weken hun eerste vaccinatie te krijgen, tevens wordt er dan gechipt door de dierenarts en krijgen ze hun EU dierenpaspoort.
  • De tweede vaccinatie is als de kittens 12 weken oud zijn.

TIP (nogmaals) 🙂 Ben je er over uit en ga je een Serval kopen, vraag de fokker (fokster) of hij of zij open staat voor nazorg en je wilt begeleiden in het eerste levensjaar.

All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)