Serval kopen?

Wil je een Serval kopen, denk dan eerst goed na. Het zijn geen huisdieren en niet vergelijkbaar met een gewone huiskat. Een Serval mag nooit en te nimmer worden aangeschaft om de status. Het leven van een Serval is belangrijker als de status van de mens.

 • Bij aankoop van een Serval moeten er officiële CITES papieren bij zijn plus een bewijs dat hij in huishoudelijk kring is geboren en niet illegaal is. Let op: Bij geen CITES papieren is de Serval illegaal en kan het dier in beslag genomen worden waarbij de kans groot is dat hij of zij wordt ingeslapen.
 • Ze hebben veel ruimte nodig en zijn niet geschikt om in huis te worden gehouden. Als ze geslachtsrijp zijn gaan zowel de mannen als de vrouwen ‘sproeien’ om zoals hiervoor ook beschreven hun territorium af te bakenen en deze lucht wil je zeker niet in huis hebben.
 • Ze kunnen ook niet zoals de gewone huiskat los naar buiten. Ze zullen weglopen en naar voedsel gaan zoeken, daarbij zullen zij gaan jagen op bv. de kippen van uw buren wat natuurlijk niet de bedoeling is.
 • Voor een Serval heb je een ruim buitenverblijf nodig van minstens 50 m2 liever groter natuurlijk en een droog, tocht- en vorstvrij binnen verblijf. Zorg ervoor dat je het verblijf in kunt via een sluis om ontsnapping te voorkomen. In het buitenverblijf moeten voldoende materialen aanwezig zijn waarin zij kunnen klimmen zoals boomstammen en dergelijke.  Zij liggen graag op een hoge plek om de omgeving te overzien. In het binnenverblijf moeten ook verschillende lig plekken zijn. Zij zijn dol op water dus een ruime waterbak of vijver zullen zij zeer op prijs stellen.
 • De Serval moet jaarlijks worden geënt, ook tegen niesziekte en regelmatig worden ontwormd.  De Serval moet geënt worden met een dode entstof. Informeer daarom ook eerst of uw dierenarts bereid is een Serval te behandelen en hier voldoende kennis van heeft. Niet iedere dierenarts zal dit kunnen of willen. In sommige gevallen zal het dier met een blaaspijp geënt of verdoofd moeten worden door de dierenarts.
 • Om een goede band met de Serval te krijgen zul je er veel tijd in moeten stoppen en hem/haar veel aandacht moeten geven. Zij zijn eenkennig en vreemde personen zullen zij voor weglopen of naar blazen.
 • Een Serval kan heel close zijn met zijn of haar baasje. Ze zien dit als hun maatje. Door de Serval later weer uit te plaatsen kan hij of zij sterven van verdriet.
 • Een Serval is zeer moeilijk te herplaatsen bij een nieuwe eigenaar en is niet te herplaatsen bij andere Servals i.v.m. roedelgedrag.

Zoals je in het bovenstaande kunt lezen zijn er heel veel punten waaraan je moet denken als je een Serval wilt kopen. Koop daarom een Serval bij een goede fokker met veel ervaring. Belangrijk is dat je contact met de fokker houdt, als de Serval eenmaal is aangekocht. Vraag de fokker daarom altijd of ze open staat voor nazorg!

Serval Kittens

De Serval krijgt jaarlijks 1 tot 2 nesten met 3 á 4 kittens. Om een goede band met de Serval te krijgen kun je het beste een kitten aanschaffen. Met een oudere Serval is het vaak moeilijk, zo niet onmogelijk, om een band op te bouwen.

 • Als je besluit een Serval kitten te nemen nadat je voldoende kennis hebt opgedaan en ook overlegd hebt met mensen die ervaring hebben in het houden van Servals, let dan ook goed op waar je de kitten gaat aanschaffen.
 • Informeer ons naar een betrouwbaar adres. Het is belangrijk dat de fokker zijn dieren goed verzorgd en gehuisvest heeft. Het is ook belangrijk om de volwassen dieren zelf goed te bekijken en te informeren naar de bloedlijnen van de ouders om verwantschap in de fokkerij te voorkomen.
 • Vraag de fokker wat het kitten precies eet en hoe vaak per dag, om dit als je besluit een kitten te nemen, dit thuis te continueren. Het is niet goed om het kitten direct op andere voeding over te zetten.
 • Wat ook van belang is om het kitten zoveel mogelijk te socialiseren met andere mensen of andere dieren daar heb je later alleen maar profijt van.
 • Als je de huisvesting in orde hebt en je hebt een gezond kitten gevonden ben je in het bezit van een prachtig dier waar je lang van kunt genieten. In gevangenschap kunnen Servals wel 15 jaar oud worden.
All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)