Titeren

Door een vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan. Daarmee kan het afweersysteem van uw kat  direct schadelijke ziekteverwekkers uitschakelen. De werking van de antistoffen en dus de duur van de bescherming is per dier verschillend. Om te weten of er nog voldoende antistoffen in het bloed aanwezig zijn, kan men een bloedtest laten doen. Dit heet TITEREN .

Met slechts één druppeltje bloed… weet je exact de status van jouw Savannah kat. Vaccineer niet als het niet nodig is! Meten is weten!

titeren dierenarts

Wat is titeren?

Heel simpel gezegd betekent het:  Vaccinatie op maat                                                                                

Door een bloedonderzoek bekijkt de dierenarts de aanwezigheid van antilichamen in het bloed van je kat. Zo kan gezien worden of uw kat nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes.

Blijkt dat er voldoende antilichamen tegen een bepaalde ziekte aanwezig is. Dan is hier het komende jaar geen vaccinatie voor uw kat nodig.

Is het tegenovergestelde het geval en blijkt er te min antilichaampjes aanwezig te zijn,  dan zal je kat voor deze ziekte wel een vaccinatie nodig hebben. Ook wordt er gekeken welke hoeveelheid van de vaccinatie uw dier dan nodig heeft.

titeren

Er zijn twee manieren van Titeren:

De dierenarts neemt een buisje bloed af. Dit wordt onderzocht in een laboratorium en duurt een paar dagen voor de uitslag er is. Een sneller methode is de Vaccicheck. Met de Vaccicheck is er maar klein druppeltje bloed nodig en is de uitslag binnen een uur al bekend.

Titeren blijkt uit onderzoeken een betrouwbare manier om te voorspellen of uw kat voor het komende jaar beschermd is.

Niet alle ziektes zijn geschikt voor titeren!

Wel geschikt zijn de: Kattenziekte, Calici en Herpes.

Niet geschikt is de:  Niesziekte.

Let op: Voor Rabiës is een titerbepaling niet in alle landen rechtsgeldig.

Belangrijk:

Vraag altijd uw  dierenarts om advies. Zo kun je een gefundeerde beslissing nemen over het vaccineren of titeren van je kat.

All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)