Genetica van een Savannah

Op deze pagina vind je de basis genetica van een kat, maar inhoudelijk richten we ons vooral op de Savannah, maar ook hoe de Snow Savannah is ontstaan.

INBREEDING houdt in: Zeer nauw verwante katten, zoals moeder op zoon, dochter op vader, broer of zus, broer of zus 1/2 broer / zus. (Dit kan bepaalde eigenschappen genetisch fixeren en homozygote eigenschappen verhogen. Het kan echter ook meer de eigenschappen naar voren brengen die we niet willen zien, lange staart, kleine oren enz.) Maar ook zeer hoge kans op miskramen en misgevormde kittens.

LIJNFOKKEN houdt in: Nog steeds in dezelfde bloedlijn van beide ouders maar slaat over een of meer generaties om met elkaar te fokken, zoals oom, aardige, grootouder met kleinkind. (Fokkers doen dit graag om de betere eigenschappen van dat nageslacht in te sluiten).

OUTCROSS houdt in:  Fokken van twee katten die compleet zijn, niet verwant aan elkaar of zelfs met een ander ras. (sinds 2012 is het verboden om ander katsoorten in te zetten).

Savannah codes en kweken

Bij het fokken van Savannah katten moet men de codes begrijpen om te weten waarvoor je fokt.

Hoofdregel is dat wanneer je twee ouders fokt met dezelfde generatie, de kitten een generatie later dan ouders. Voorbeeld: F5 X F5 = F6 kittens. Je rekent altijd vanaf de hoogste generatie om te weten wat de nakomelingen zullen zijn.

Zie:  Savannah A, B, C of SBT

Basis Genetica

Katten hebben 19 paar chromosomen. Chromosomen bevinden zich in de kern van elke cel, chromosomen vormen de blauwdruk van dieren. De chromosomen bestaan ​​uit genen. Genen komen in paren, één van elke ouder. Elk gen is verantwoordelijk voor een enkel kenmerk of een groep kenmerken. Eén paar chromosomen bepaalt het geslacht van de kat. Een vrouwtje heeft twee X-chromosomen (XX) en een mannetje heeft één X- en één Y-chromosoom (XY).

Als je begint met een kweekpaar, is de allereerste regel om te leren hoe je een stamboom moet lezen. Dit is de basis voor uw katten om te weten wat u kunt verwachten.

Je moet enkele moeilijke woorden begrijpen wat belangrijk is in ons Savannah-ras:

 • Homozygoot = 2 paar dezelfde genen. Betekent een dominant gen.
 • Hetrozygoot = genenparen zijn niet hetzelfde. Betekent een recessief gen.
 • Inhibitor gen = zilver gen, wat de kat witte haren geeft met gekleurde punten. Dominant gen.
 • Agouti = Tabby-gen wat de tabby en het aangevinkte patroon creëert. Dominant gen.
 • Non-Agouti = effen kleur op de kat. Recessief gen. Verdunde kleuren zijn afkomstig van de dominante effen kleuren. Het recessieve Dilute-gen produceert lichtere kleuren. 
Genetica

”Silver” en ”Black Smoke”

Zilveren tabbies hebben zwarte vlekken op een witte grondkleur en hebben witte haarwortels. Zilver is genetisch gezien een bruine tabby die een onzichtbaarheidsmantel draagt, we noemen dit het remmergen. Deze mantel is selectief en kan alleen het gele pigment (phaomelanine) in de haarschacht bedekken, terwijl het zwarte pigment (melanine) zichtbaar blijft. Inhibitor-gen is dominant en kan NIET worden gedragen, wat betekent dat de kat een zilver moet zijn om zilver of black smoke te produceren. Slechts één van de ouders hoeft zilver te zijn om zilveren nakomelingen te krijgen, of black smoke. Zilver heeft een agouti-gen. Smoke heeft een niet-agouti-gen.

Agouti is een gen dat het patroon van de vacht regelt, gestreepte haren houden van een ticked en tabby patroon. Dominant gen

Een Black Smoke  is een stevige zwarte kat met witte wortels (zilveren ondervacht) Smoke is de solide versie van een zilveren tabby. Smoke is een non-agouti (recessief gen) wat betekent dat de haren een effen kleur hebben.

”Black Silver”

Belangrijk: om te weten wanneer je wilt fokken op zilver (of Black Smoke) om te weten wat jouw zilver is.

 • Homozygoot = dominant of dubbel zilver.
 • Heterozygoot = recessief of enkelvoudig zilver.

Homozygoot gen betekent 2 paar dezelfde genen, wat betekent dat beide ouders zilver waren.

Heterozygoot gen betekent 1 paar genen, betekent dat 1 ouder zilver was, de andere ouder heeft een andere kleur.

(Alles hangt ook af van wat de ouders bij zich hebben voor wat meer op deze pagina zal worden uitgelegd.)

Dit betekent dat wanneer een zilveren ouder dubbel zilver (homozygoot) is gefokt met een andere kleur, je 100% zilveren nakomelingen zult hebben.

Als een zilveren ouder enkelzilver is (Heterozygoot), heb je zilveren en bruin gevlekte tabby-nakomelingen.

Belangrijk om te weten of de nakomelingen dubbel zilver of enkel zilver zullen zijn. Twee zilveren aan elkaar gekoppeld, één ouder is enkel zilver, de andere ouder dubbel zilver, de helft van het nest is dubbel zilver en de andere helft van het nest is enkel zilver. Alle kittens zijn zilveren tabbies. De enige manier om te weten welke van de kittens dubbel of enkelzilver zijn, is door ze met een andere kleur te fokken.

Zilveren ouders in combinatie met andere kleurenouders, kittens zullen altijd enkele silvers zijn.

”Black Smoke”

Om voor Black Smoke te kweken, moet één ouder een Black Smoke zijn, en de andere ouder moet zwart dragen, of beide ouders moeten zwart dragen en tenminste één ouder is een zilver.

Bruin gevlekte ouder, draagt ​​voor zwart, gecombineerd met een andere ouder die een Black Smoke is (Heterozygoot), je hebt zilveren en Black Smoke en bruin gevlekte tabby-nakomelingen.

Een zwart ouder, gecombineerd met Homozygous Black Smoke, je krijgt alleen zilveren en Black Smoke kittens.

Smoke tot zilver heeft zilveren gevlekte en Black Smoke kittens als een van de ouders een dubbel zilver is en draagt het zwart.

Smoke tot zilver heeft zilver, bruin gevlekte en Black Smoke als beide ouders alleen zilver zijn en het zwart dragen.

Smoke ouders geven vaak alleen Smoke kittens, maar alles hangt weer af of ze homozygoot of heterozygoot zijn.

Black Smoke kleur is dominant over de zwarte kleur.

Verdunde kleuren (Savannah niet-standaard kleuren)

Verdunde kleuren komen uit de dominante effen kleuren. Een homozygote (dominante) kleur betekent volledig gepigmenteerd. Het Heterozygote (recessieve) Dilute-gen produceert lichtere kleuren zoals chocolade, kaneel en blauw. Dit zijn de meest voorkomende niet-standaard kleuren die we zien in onze Savannah’s.

Verdunde kleuren kunnen lastig zijn en kunnen worden meegenomen in de genen van een verre generatie terug in de stamboom.

Belangrijk om te weten, om verdunde kleuren in de nakomelingen te krijgen, heb je twee ouders nodig die dezelfde verdunning dragen om die kleur te krijgen. Als de ene ouder de andere ouder niet verdraagt, zul je nooit een verdunde kleur in de nakomelingen hebben, maar de nakomelingen zullen deze verdunning dragen van de ene ouder die de verdunning heeft.

Marmerpatroon en het sneeuwpatroon (Lynx point tabby) is ook een verdund, maar een patroon wat gedragen kan worden bij katten. Hetzelfde als hierboven, je hebt twee ouders nodig die dit verdunde patroon dragen om dit bij de nakomelingen te krijgen. Twee gemarmerde ouders kunnen geen gevlekte tabby produceren. Twee recessieve kleurpatronen bij ouders kunnen geen nakomelingen opleveren in dominante kleuren.

Alle standaard gekleurde Savannah katten, Brown en Silver moeten een zwarte staartpunt hebben. Als de staartpunt NIET zwart is, is het kitten een verdunde kleur.

Het eerste gen regelt de hoeveelheid van een zwart gekleurd pigment en is verkrijgbaar in drie verschillende soorten of alellen (is een lid van een paar of reeks van verschillende vormen van een gen.)

Het eerste creëert een zwarte vacht, het tweede produceert een bruine kleur bekend als chocolade, en de derde creëert een lichtere roodbruine kleur die kaneel wordt genoemd.

Samenvattend, dit zijn de basis katachtige vachtkleuren:

 • Zwart
 • Blauw (verdunnen van zwart)
 • Chocolade
 • Lila (verdunnen van chocolade)
 • Kaneel
 • Fawn (verdunnen van cinnamaon)
 • Rood / Oranje (zet alle op zwart gebaseerde kleuren om in rood / oranje)
 • Room (verdund rood / oranje)
 • Bruine gevlekte tabby

De bruine gestreepte tabby komt overeen met de zwarte vaste stof: voldoende ondervachtkleur toont in de agouti (tabby) gebieden om een ​​bruinachtige tint te geven. De tabbies worden gevormd door het agouti-gen toe te voegen aan de vaste stoffen.

Twee bruine gevlekte tabby-ouders die samen zijn gefokt, hebben bruine gevlekte tabby’s en meer kleuren als beide ouders andere kleuren of verdunningen dragen.  Twee bruine ouders kunnen NOOIT een zilveren of Black Smoke kat produceren.

”Black Melanistic”

Om te fokken voor Black Savannah’s heb je ouders nodig die Black Smoke hebben of zwart zijn of zwart dragen om zwarte nakomelingen te produceren. Als één van de ouders niet voor het zwart draagt ​​en één wel, dan krijg je NOOIT zwarte nakomelingen. Houd er rekening mee dat als je een zwarte of een zwarte drager naar een Black Smoke kweekt, de kans groter is om alleen Black Smoke te krijgen. Smoke kleur (genetisch zilver) is homozygoot (dominant) over de zwarte kleur.

Patroon

Het tabby-patroon is dominant; je hebt maar één tabby-ouder nodig om tabby-nakomelingen te hebben. Er zijn verschillende patronen bij katten. We fokken voor de gevlekte tabbies in onze Savannah’s maar soms krijgen we een marmer (klassiek) patroon wat een niet-standaard patroon is. Sommige fokkers fokken ook op het Servaline-patroon, wat een niet-standaard patroon is. Servaline komt uit de Abessijn, maar Servals hebben dit patroon ook in het wild, zelfs heel zeldzaam om te vinden. Velen verwijzen naar deze Servaline-jas als aangevinkt.

Alle tabbies hebben dunne potloodlijnen op het gezicht, expressieve markeringen rond de ogen en een tabby “M” op het voorhoofd.

 • “makreel tabby” heeft smalle strepen die parallel langs de zijkanten lopen. Dit is wat sommige mensen een ‘tijger’ noemen.
 • “klassieke tabby” -kat heeft gewaagde, wervelende patronen aan de zijkanten als marmeren cake. Deze kleur wordt in het VK “blotched tabby” genoemd.
 • “gevlekte tabby” heeft overal vlekken. Soms zijn dit grote vlekken, soms kleine vlekken en soms lijken het gebroken makreelstrepen te zijn.
 • ”ticked tabby” (ook wel ”Abessijnse tabby” of ”agouti tabby” genoemd) heeft geen strepen of vlekken op zijn lichaam. Zoals alle tabbies heeft het echter tabby-markeringen op het gezicht en agouti-haren op het lichaam. Dit is de kleur van de Abessijnse kat, maar het komt ook voor bij niet-raszuivere katten en betekent niet dat de kat Abessijn is.
 • Als uw kat donkere “punten” (gezicht, poten en staart) schaduwen heeft tot een veel lichtere kleur op het lichaam, is het een “puntige” kat. In het Savannah-ras noemen we dit een Lynx-puntige tabby (ook bekend als sneeuw)
Savannah Kat Genetica

Servaline Kat

De Servaline kat heeft zeer fijne of bijna onduidelijke vlekken en is kleiner dan de grotere gevlekte vormen.Dit patroon heeft kleine sproetvlekken, waardoor het een gespikkeld uiterlijk krijgt van de grote plekken van de Serval.

Het klassieke tabby-patroon is recessief voor het makreel-tabby-patroon. Het Abessijnse patroon (aangevinkt) domineert het gestreepte makreelpatroon

Gevlekte tabby-katten die samen zijn gefokt, hebben alle gespotte kittens. Als de ouders het Marble-patroon dragen, is de kans groot dat er meerdere knikkers in het nest komen. Het marmerpatroon moet door beide ouders worden gedragen (of er moet een marmer zijn) om knikkers te krijgen. Twee samen gekweekte knikkers zullen NOOIT een gevlekt nest produceren.

Lynx point tabbies (sneeuw); beide ouders moeten dit dragen, of men moet sneeuw zijn om Lynx-puntige tabby’s in het nest te krijgen. Als een ouder het niet draagt, krijg je nooit sneeuw.

Eén Servaline-ouder geeft het Servaline-patroon door aan de nakomelingen.

Servaline of ”brown ticked tabby” Savannah (BTT of STT)

Dit patroon is vrij zeldzaam en niet veel fokkers fokken voor dit patroon. Deze patroon kan voorkomen in Brown ticked tabby (BTT) en in Silver ticked tabby (STT). Dit Servaline-patroon is getheoretiseerd vanuit het abbysinian-ras en er zijn aanwijzingen dat de Servaline Serval in het wild is gevonden.

http://karlshuker.blogspot.com/2009/01/schrebers-cat-of-many-colours.html

Een Leptailurus serval (servaline) staat in het Smithsonian Museum (hal van zoogdieren) in Washington DC.

De Servalinekat heeft zeer fijne of bijna onduidelijke vlekken en is kleiner dan de grotere gevlekte vormen. Dit patroon heeft kleine sproetvlekken, waardoor het een gespikkeld uiterlijk geeft in plaats van de grote vlekken van de Serval.

Met dank aan LEQUOIA SAVANNAHS

Het ontstaan van de ”Snow” Savannah

Door Stefanie Weibel:

De eerste Snow Savannah is uit de combinatie van  Serval X Siamees ontstaan, waardoor toen in het begin jaren van het ontstaan van de Savannah, dus al de kleur Snow in de Savannah gefokt geworden is.  Uit deze combinatie  komt dan ook de kleur Seal. Andere kleuren Snow zijn in het verloop van de tijd ontstaan door gebruik te maken van Bengalen. De meest voorkomende Snow kleuren zijn: Seal lynx, Seal mink en Seal sepia.

Elke kat beschikt over twee genen met een kleur, er komen twee soorten snow genen voor, namelijk: Seal lynx en Seal sepia. Bij verschillende combinaties ontstaan er dan drie kleur varianties. Seal Mink is dus de mengkleur van de Seal lynx en de Seal sepia.

Snow kan in vele kleuren voorkomen, zoals Seal, Chocolade, Lila, Blauw, Schildpad en Rood.

De ”Seal Lynx” (point)

Seal Lynx word aangeduid met CS/CS. Dit betekend twee keer de Siamees Gen. Dit is de lichtst gekleurde variatie van de drie en heeft twee kopie van het Siamese gen. Ze worden wit geboren met soms een vage Ghost marking en roze voetzooltjes. Naarmate de kitten ouder wordt, zullen de voetzooltjes kleuren naar donker bruin. Qua het vacht kleur kan het een jaar of zelfs langer duren voordat de vacht volkomen op kleur is en de spots goed zichtbaar zijn. De kleuren van de ogen zijn en blijven blauw.

Omdat er bij de ontwikkeling van de Savannah kat het meest gebruik gemaakt is van de Siamees bij opbouw van het ras,  komt deze kleur variant het meest voor bij de Savannah kat.

De ”Seal Sepia”

Seal Sepia:  wordt aangeduid met CB /CB.  Dit betekend twee keer de Burmees gen. Seal Sepia is de donkerste Snow variant en heeft twee kopie van het Burmees gen. Deze kan zowel groene als gouden ogen hebben. Deze soort zal men niet snel tegenkomen bij de Savannah kat. Mocht het wel keer voorkomen dan zou deze meer op de zilver lijken met lichte ondergrond en met donkere spots. Ook wel de koude kleur genoemd. Het gen is afkomstig van de Burmees die beduidend veel kleinere oren heeft. Kleiner oren zijn bij de Savannah katten absoluut niet gewenst.

De ”Seal Mink”

Seal Mink wordt aangeduid met CS /CB. Dit is Siamees keer Burmees gen. Deze kleur zit tussen De Seal Lynx(point) en De Seal Sepia in. Seal Mink  heeft blauw/groene oftewel aqua kleurige ogen. Seal Mink heeft een Siamees en een Burmees gen deze combinatie zullen we vanwege het Burmees gen niet zo vaak  zien bij de Savannah kat. Maar het is mogelijk dat als er bijvoorbeeld één van de ouders een Bengaal is en tevens drager van het Burmese Snow gen. Dit komt bij Bengalen veel vaker voor, ook wanneer men dit niet terug ziet in de stamboom. De andere ouder is een Savannah en drager van het Siamese Snow gen. Wanneer uit deze combinatie een Snow kitten geboren wordt, dan krijg je dus een meng kleur genaamd de Seal Mink.

Samengevat

Dit houd in dat bij al deze verschillende Snow genen zijn recessief. Om Snow Savannah kat te krijgen moet er van beide ouders het Snow gen in de lijnen zitten en is de Snow gen nodig  om een Snow Savannah te krijgen.

Bij het ontstaan van de Savannah kat vanaf 1996 is dus ooit bij de ontwikkeling van de Savannah die gefokt werden de Snow ontstaan dit werd dan de Snow Savannah F1. Hier komt dus de Seal Lynx vandaan.

Net als bij de erkende kleuren geldt dus ook bij de Snow dat er bij SBT gesproken wordt op zuiver Snow Savannah en dat er sinds 2012 geen uitkruisingen met andere rassen meer toelaatbaar is. Dit houdt in vanaf 2013 horen er geen enkel generatie Snow Savannah A meer te zijn en vanaf 2015 alleen nog Snow Savannah SBT.

Bij de generatie vanaf SBT is de Snow Savannah in het bezit van een stamboom en krijgt het geen afstambewijs. Afstambewijs geldt voor generaties waar de letter a, b of c achter staat. Afstambewijs houdt in dat er eventueel weer andere ras of een experimenteel is gebruikt.  Bijvoorbeeld: Snow Savannah x Snow Bengal. Wat op zich tegen de richtlijnen van TICA is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cattery African Savannah.

All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)