Van de voorzitter…

Fokken met een Serval

Eerste indruk van de Serval: Wat een schitterende kat-soort is dat! Daar denken al heel veel eeuwen mensen gelijk over. De wens om er één te bezitten was heel vroeger alleen aan de rijken voorbehouden.

De eerste exemplaren werden geïmporteerd en gehouden in dierentuinen en zo kwam het grote publiek in aanraking met deze prachtige soort, maar wel een hybride kat. Vooral de laatste jaren worden er Servals veelvuldig aangeboden. Immers Servals kun je eenvoudig fokken.

Binnen de Savannah wereld is het gebruik van een Serval vooral aantrekkelijk om de katers te proberen in te zetten voor de hybride fok. Savannah x Serval levert immers F1 Savannahs op. Persoonlijk weet ik dat de fok een stuk ingewikkelder is en heb dit zelf ondervonden. Ik heb diverse Serval katers in mijn bezit gehad en heb de successen en de teleurstellingen mogen meemaken.

Let op de valkuilen

Voor de hybride fok zijn alleen de Serval katers te gebruiken. Vaak schaf je een Serval katertje aan als hij nog jong is en nog met de fles moet voeden. Schattig en buitengewoon vertederend, maar kleine Servals worden groot. Het schattige gaat dan al snel voorbij en de volwassenheid begint te komen en daarmee ook vaak de afstand. Als je geluk hebt, is de Serval steeds door dezelfde verzorger te benaderen, maar soms ook helemaal niet en kunnen ze zelfs ronduit gevaarlijk worden. De meeste eigenaren gaan hier aan voorbij, want hij is immers toch zo schattig!

Ook tegen Savannah poezen kan een Serval ronduit ruw zijn. Spelenderwijs kan één klap al dodelijk zijn voor een poes! Voor beginnende fokkers is het dus zeer belangrijk dat men goed nadenkt van: waar begin ik aan?

Dan een ander punt:  HUISVESTING

  1. Een Serval hoeft niet perse gehouden worden in een verblijf op kamertemperatuur, maar vorstvrij moet het verblijf zeker en vooral niet warmer dan 17 graden in de winter. Het buitenverblijf moet voldoende groot zijn en bij voorkeur meer dan 30 m2, met voldoende natuurlijke ruimte.
  2. Het hok moet goed kunnen worden afgesloten en bedenk dat een Serval heel erg slim is in het openen van ramen en deuren. Zorg altijd voor een tweede deur, een zgn. sluis, zodat hij nooit direct in verbinding kan staan met de vrije buitenwereld.
  3. Controleer regelmatig het hok op openingen, ook het net als u daar gebruik van maakt. Zorg er dus voor dat de Serval niet kan ontsnappen en daardoor in de media terecht kan komen. Het word al snel uitgelegd als ontsnapte panter, lynx of een andere exotische diersoort. Te vaak zien we op TV dat er weer één is ontsnapt, niemand doet dat met opzet maar het brengt heel veel negativiteit teweeg.*
  4. Eenzame opsluiting van een Serval kan leiden tot verstoord gedrag, hij of zij wil graag soortgenoten zien.

*Er zijn organisaties die op berichten zoals ‘’mijn Serval is ontsnapt’’ zitten te wachten om het onderwerp van wilde dieren houden en het verbieden hiervoor aangrijpen om daar weer een podium voor te creëren.

Hou rekening met bovenstaande punten voordat je een Serval wilt aanschaffen. Heb je niet voldoende ruimte, doe het dan niet. Wil je als fokker echt F1 Savannahs gaan fokken, zorg er voor dat je de huisvesting voor je Serval op orde hebt, voor je een Serval aanschaft. Hou rekening met vele zure ervaringen.

Bezint eer ge begint,

Ger Klein

PS: We staan open om in gesprek te gaan met instanties, die iets hebben te melden over de Serval of Savannah. We hebben alle know how en ervaringen over deze kat-soort. In gesprek gaan is beter dan een mening geven over een Serval, die net ontsnapt is.

Serval fokken
All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)