Savannah kat

Het ontstaan van de Savannah

Dat de Savannah kat is ontstaan komt door Judee Frank. Hij is een Amerikaanse fokker van Bengaalse katten. Per toeval was er een kruising tussen een mannelijke Serval en een Siamese poes.

Boven verwachting werden de eerste Savannah kittens geboren op zeven april 1986.

De kittens van Frank trokken de aandacht van Patrick Kelley, die één van de kittens kocht in het jaar 1989. Patrick Kelley was één van de eerste fokkers, die naar een nieuw gedomesticeerde kat-soort toe werkte.

Hij nam contact op met verschillende Serval fokkers om mee te gaan helpen met het ontwikkelen van een nieuwe kattensoort, namelijk de Savannah kat. Een kat met hybride look, die in een gezin gehouden kan worden. Patrick Kelly kreeg uiteindelijk hulp van fokster Joyce Scroufe, die samen met hem stappen ondernam, om het ras erkend te krijgen.

Deze ongebruikelijke kruising werd populair aan het eind van de jaren ’90 onder de fokkers.

In het jaar 2001 werd de Savannah erkend door TICA als nieuwe kattenras. Mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed. Dit houdt in: De Savannah kat mag meedoen voor punten aan de door TICA georganiseerde shows.

De gedomesticeerde Savannah kat

Een Savannah kat vanaf de 4e generatie is geen hybride kat of ras, maar een gedomesticeerde kat, die ontstaan is uit hybride katten. Het temperament van deze gedomesticeerde katten is levendig, speels, nieuwsgierig en energiek, maar bovenal vriendelijk.

Volgens de reglementen van TICA is de Savannah kat volledig gedomesticeerd vanaf de F4, echter dit is de TICA-definitie. Bij een F4 is niet meer Serval bloed aanwezig dan 16 %. Een Savannah kat F4 is volledig Savannah als er met drie voorgaande generaties zuiver (dus volledig Savannah) is gefokt. Het heeft dan de SBT (Stud Book Traditional)-status bereikt. Een raszuivere Savannah kat is uiteindelijk het doel voor alle Savannah liefhebbers en fokkers. Om die reden volgen wij de visie van TICA.

Volgens de wetgeving is de Savannah kat volledig gedomesticeerd vanaf de F5. Bij een F5 is nog ten hoogste 12 % Servalbloed aanwezig.

Onze ervaring over de Savannah

Onze ervaring is, dat een Savannah F3 al zeer sociaal en gemakkelijk in omgang is. Een F3 kan heel goed met kinderen en andere dieren vinden. Wij vinden als R.V.S.K. dan ook, dat een F3 al volledig gedomesticeerd behoort te zijn en doorgaans probleemloos in huis gehouden kan worden. Bij een Savannah F3 is nog ten hoogste 20 % Serval bloed aanwezig, m.a.w. een Savannah F3 is 20 % hybride en 80 % gedomesticeerd. In vergelijking met andere kat-soorten zijn er meerdere rassen ontstaan uit hybride rassen en zijn daarbij gedomesticeerde rassen voor kleuren in gefokt. Bij de Savannah gebeurd dit vooral om duidelijke spots met een ranke bouw naar voren te laten komen.

Rasstandaard Savannah (SV) – Savannah Breed Standard, 05/01/2012

Algemene omschrijving

De Savannah is een vrij grote en slanke kat met opvallende donkergekleurde vlekken op een lichtere ondervacht. Het heeft een uitzonderlijk lange nek, lange poten en grote oren. De Savannah kat is een prachtige  maar eveneens ongewoon en prachtig uiterlijk, dat sterk lijkt op de voorouderlijke Afrikaanse Serval, maar is kleiner in gestalte. Het karakter is vriendelijk, betrouwbaar, aanhankelijk nieuwsgierig en alert van aard.

Kop

In verhouding met het lichaam relatief klein. Het gezicht vormt een gelijkzijdige driehoek, gevormd door een horizontale lijn boven de ogen en 2 lijnen langs de kaaklijn, met een afgeronde snuit. Boven deze driehoek vormt het voorhoofd en de oren een rechthoek vanaf de wenkbrauwlijn tot aan de oorpunten.

Ogen

Middelgroot gevormde ogen, bovenzijde van het oog is boemerangvormig. Z zijn zo geplaatst dat de binnenste ooghoek parallel loopt met de neuslijn. De onderzijde is amandelvormig. De ogen zijn matig diep liggend en hebben een tussenruimte van tenminste 1 oogbreedte. Traansporen zijn zichtbaar langs en tussen de ogen en de neus. Alle oogkleuren zijn toegestaan en niet afhankelijk van de vachtkleur.

Nek

De nek is lang en slank.

Oren

De oren zijn opmerkelijk groot, hooggeplaatst, breed bij de basis met afgeronde toppen. De buitenste oor-aanzet start boven de bovenste boven de ooghoogte (hoger is ook toegestaan). De binnenste oor-aanzet start ter hoogte van de bovenkant schedel. Ideaal is wanneer er een verticale lijn getrokken kan worden tussen de binnenste oor-aanzet en de binnenzijde van het oog. Licht gekleurde vlekken (ocelli genaamd), op de achterzijde van de oren zijn gewenst. Oorpluimen zijn toegestaan.

Lichaam

Het lichaam is lang, lenig en zeer goed gespierd. Heeft een diep gevormde borst, uitstekende schouderbladen en een lichte maar niet extreem opgetrokken buiklijn richting heupen. De heupen en dijen zijn vol en lang en in verhouding van het lichaam iets zwaarder gevormd. Gemiddeld genomen een zwaar beenderenstelsel. Stevig, en goed ontwikkeld maar soepel spierstelsel.

Poten en voeten

Langer dan gemiddeld, goed gespierd zonder zwaar of juist fijntjes te zijn. Gemiddeld grote en ovale voeten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.

Staart

De staart is gemiddeld van lengte (punt van de staart reikt net voorbij de hak). Is gemiddeld dik en heeft een afgeronde punt.

Vacht

Vrij korte en niet al te dikke vacht. Ligt redelijk glad tegen het lichaam aan. Enigszins ruw van structuur, waarbij de dek-haren steviger aanvoelen dan de zachte ondervacht. De spots hebben een opmerkelijk zachtere structuur dan de dek-haren.

Kleur

De Savannah komt voor in black (ghost spotting is mogelijk), black tabby (zonder voorkeur wat betreft de grondkleur), silver tabby en smoke. De smoke heeft bij voorkeur duidelijke spotted ghostmarkings.

Aftekeningen

Alleen spotted patroon. Duidelijke donkerbruine tot zwarte spots, die rond, ovaal of iets lang gestrekt kunnen zijn. Een aantal paralelle strepen loopt over de achterzijde van het hoofd tot soms over de schouders tot aan de rug waar een gespot patroon ontstaat en volgt over de rest van het lichaam. Kleinere spots op de voeten, benen en het gezicht. Bij alle varianten zwarte lippen en duidelijk aanwezige traansporen. Voetzolen zijn altijd diep steenkoolzwart of bruinzwart.

Fouten zijn (maar toegestaan met inachtneming van strafpunten bij shows):

 1. Rozetten ipv spots.
 2. Vlektekening in een andere kleur dan zwart tot bruin.
 3. Licht gekleurde, bijna witte vlekken anders dan op de achterkant van de oren.
 4. Verticaal geplaatste spots of mackerel patroon (een Savannah heeft geen strepen, maar spots).
 5. Cobby lichaam (niet gedrongen zijn zoals bv Britse korthaar op Pers).
 6. Kleine oren.

Niet toegestaan:

 • Extra Teen (Polydactyl)

Puntentelling

 • Kop:                           40       
 • Kop vorm:                  6
 • Oren:                         7
 • Ogen:                         6
 • Kin:                            4
 • Snuit:                         4
 • Profiel:                       4
 • Neus:                         3
 • Nek:                           6      
 • Lichaam:                    40       
 • Romp:                        8                     
 • Poten:                        8
 • Voeten:                      3
 • Staart:                        7
 • Beenderstructuur:      7
 • Spierstructuur:           7
 • Vacht:                        20
 • Structuur:                   8
 • Patroon:                     8
 • Kleur:                         4

Totaal                          100

Temperament van de Savannah kat

Eigenaren van Savannah katten zeggen vaak dat ze erg onder de indruk zijn over hoe intelligent de Savannah kat is. Groot kenmerk van Savannah katten is hun springvermogen. Sommige generaties Savannahs kunnen vanuit een staande positie ongeveer plusminus 2,5 m hoogspringen. Ze mogen graag hoog liggen om zo alles te kunnen overzien. Het openen van deuren, kasten, laden en koelkasten vinden sommige Savannahs zeer interessant. Uit zichzelf leren ze vaak hoe ze dit moeten doen.

Bij aanschaf van een Savannah moet er rekening gehouden worden dat deurklinkers aangepast moeten worden. Verder moeten er speciale voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat de kat ergens terecht komt, waar hij niet hoort en dan misschien kan weg lopen. Savannah katten zijn zeer leergierig daarom is het voor baasje en de kat een zeer leuke uitdaging om je Savannah iets te leren. Naast leergierig zijn ze alert en vinden ze het leuk als je met ze praat, meestal krijg je een reactie terug. Ook staan zij zeer bekend om ​​hun verzamelwoede.

Savannah kat en water

Meeste Savannah katten zijn niet bang voor water, vaak gaan ze er in spelen en zelfs gaan ze zich onderdompelen. Er zijn Savannah katten die het fijn vinden om samen met hun baasje te douchen of mee te gaan naar het toilet. Een bak met water geven aan een Savannah is voor de meeste Savannah katten een uitdaging. Sommige Savannahs zullen met behulp van hun voorpoten al snel het water uit de kom “vegen” totdat het leeg is. De waterbakken moeten dan vaak weer aangevuld worden. Tevens mogen ze graag meehelpen met de afwas.

Voor liefhebbers van een vijver, raden we aan om de vijver af te schermen, want voor je het weet, liggen de vissen naast de vijver in plaats van erin.

Charme

Er zijn Savannah katten waarbij de staart helemaal gaat pluizen ter begroeting van blijdschap. Vaak denkt men dat de kat boos of angst heeft. Als de kat boos of angstig is, dan heeft het hoog opstaande haar over de hele rug en staart. Savannah katten kunnen ook met hun staart kwispelen of schudden van opwinding en plezier.

Geluid

Geluiden van een Savannah kan tjilpen zijn, zoals een Serval dit doet, of miauwen zoals een gedomesticeerde Savannah dit doet, maar kan ook gewoon een combinatie van tjilpen en miauwen zijn. Getjilp wordt vaker waargenomen bij de hoge generaties. Savannahs kunnen ook ‘sissen’ (een Serval-achtige gesis), deze klinkt echter heel anders dan het gesis van een gedomesticeerde kat. Het sisgeluid is te vergelijken met het gesis van een zeer luide slang. Het kan alarmerend zijn voor mensen die niet op de hoogte zijn dat de Savannah een dergelijk geluid kan maken.

Bij hoge generaties kennen we het spugen/ grommend geluid. Dat kan tekenen zijn van afstand willen houden.

Karakter

Elke kat, of het nu een Europees korthaar is of een raskat, het heeft zijn eigen karakter. Dat is ook bij een Savannah kat of Serval het geval, het karakter van beide kat-soorten is echter wel uniek.
Vaak is het een groot misverstand, dat men denkt van hoe hoger de generatie, hoe meer ze in beweging zijn, dit klopt niet. Savannahs F1 t/m F3 kunnen echt lui zijn. Heerlijk relaxen in een hangmat of dat ze ergens boven op kunnen liggen, daar maak je ze echt blij mee. Natuurlijk hebben ze wel af en toe een ren- en speelmoment, maar het grootste deel van de dag en nacht en hun leven liggen ze heerlijk te genieten.
Je ziet dat de lagere generatie Savannah vanaf F4 t/m F7 wel actiever zijn. Die spelen veel meer en zijn ook meer in beweging, net als bij bijna alle andere kat-soorten. Je kunt ze van alles leren zoals apporteren, commando zit en aan de lijn laten lopen.

Huisvesting

Kun je een Serval of Savannah kat F1 t/m F3 een goed leven bieden op een kleine appartement en/of flat? Het antwoord is  NEE. Deze katten zijn absoluut niet geschikt om in flatje of in een kleine studio appartementje gehouden te worden. Dit gaat ten nadele voor de ontwikkeling van het dier. Een dier kun je niet laten leven in een te kleine woning. Dit levert te veel stress op en gaat ten nadele van de gezondheid van het dier en ook voor de eigenaar. Een goede fokker stelt ook als eis dat de Serval en de Savannah bij de hogere generaties een eigen verblijf en/of afgeschermd tuin moeten hebben.

Advies: Woon je in een flat, klein appartement, studio of kamer, dan raden goede fokkers een lage generatie Savannah F4 t/m F7 aan. Deze katten hebben minder ruimte nodig. Je hebt echter een geweldig gezinslid en maatje in huis.

Verschil in hoge en lage generatie Savannah

Bij hogere generaties moet men rekening houden dat men elke dag veel tijd en energie aan de kat moet besteden. Je moet dus elke dag met de kat gaan spelen en aandacht geven. Men kan bij de hoge generaties de lat niet te hoog neer leggen. Zoek je meer een schoot en knuffel kat, dan vallen de hoge generaties af. Hoge generaties Savannah katten zijn meer op zichzelf en kun je niet meenemen op vakantie of even wegbrengen naar een opvang. Ze zijn het liefst thuis in hun eigen omgeving. Het is tevens zeer belangrijk te kijken naar je eigen woonomgeving, woonsituatie, leefsituatie en gezinssituatie. Wees eerlijk en vraag je zelf af, past deze generatie bij mij en mijn gezin?

Bij lagere generaties heb je veel meer een schoot en knuffel-kat. Savannah katten zijn leergierig en vooral in deze generaties kun je ze veel leren.

Serval en Savannah katten zijn levende wezen en mogen absoluut niet aangeschaft te worden om mee te pronken of om te hebben. Ze zijn gevoelig, ze zien hun baasje als een echte maatje en vertrouwen je. Tevens zijn ze trouw naar het hele gezin toe. Bij aanschaf van een supergave leuke Savannah kat met hun eigen unieke karakter heb je een maatje voor je leven.

Wat houdt de letter A, B, C of SBT in?

De letter A, B, C of SBT voor een Savannah geeft aan hoeveel Savannahs er zijn in een lijn of afstambewijs (stamboom).

“The International Cat Association” (TICA) gebruikt deze letters als onderdeel voor de code van registratie. Deze letters zijn onafhankelijk van de “F” aanduiding die aangeeft hoe ver de kat verwijderd is van de Serval.

Een raszuivere Savannah heeft ten minste 3 generaties Savannah voor zich en is dan een SBT.

Waarom kost een hoge generatie Savannah meer dan een Serval?

 1. De draagtijd van een nestje kittens zijn bij de Serval en de huiskat verschillend. Bij de Serval is de draagtijd 67 tot 77 dagen en bij de huiskat 58 tot 67 dagen. Het is duidelijk dat een F1 Savannah daarom zeer moeilijk te fokken is.
 2. Hoge generaties Savannah hebben maar kleine nestje kittens, hooguit één of twee, soms drie.
 3. Savannah katers F1 t/m F4 zijn niet vruchtbaar.
 4. Een Serval heeft zijn eigen roedel, je kan bijna nooit nieuwe poezen bij de Serval plaatsen.
 5. Het is maar de vraag of de Serval de poezen in zijn eigen roedel interessant vindt om deze te dekken.
 6. Een Serval kan onvruchtbaar zijn.

Grootste voordeel Savannah F1 en F2 t.o.v. Serval!

Een Serval is minder geschikt om in huis te houden als een Savannah F1 of F2. Een Savannah heeft namelijk wel de ”looks”, maar is tammer en zindelijk. Een Savannah heeft veel invloed van een gedomesticeerde kat en is daarom veel gemakkelijker in huis te houden als een Serval!

Wandelen aan een tuigje

Steeds meer zie je foto’s op sociaal media verschijnen van een trotse eigenaar, die samen met zijn Savannah kat aan het wandelen is. Dit is natuurlijk heel fijn, want niks is mooier dan je kat overal mee naar toe kunnen nemen. Maar belangrijk is natuurlijk wel dat we met een kat te maken hebben en niet met een hond. Dit mogen we nooit uit het oog verliezen.

Katten hebben een eigen karakter, ze willen aan een tuigje lopen of ze willen het niet. Wil je kat absoluut niet aan een tuigje lopen, dan ook niet de druk bij de kat opleggen dat het moet.

 • Hoe leer je je Savannah kat aan een tuigje lopen?

Het is belangrijk om het wandelen met je Savannah kat stap voor stap op te bouwen! Belangrijk is om zo snel mogelijk met het wandelen te beginnen, vooral als de eerste trainingen al bij de fokker zijn geweest.

Wanneer de kitten naar zijn nieuw omgeving gaat is het belangrijk dat het baasje natuurlijk in huis doorgaat met oefenen. Eerst alleen het tuigje om en dan in huis gaan wandelen met de wandellijn eraan. Als de kitten dit normaal gaat vinden en mee wil lopen, dan kun je beginnen om bij je eigen huis te gaan wandelen.

 • Wil de kat niet wandelen aan een tuigje, dan houdt het gewoon op.  Het is en blijft een kat en geen hond!

Vreemde geluiden

De kitten leert ook om te gaan met vreemde geluiden bij het wandelen buitenshuis.  Woon je in een zeer drukke omgeving hou er rekening mee, dat de kitten kan schrikken van bepaalde geluiden. Als de kat schrikt of bang is, dan kunnen ze zich heel dun maken en zichzelf uit het tuigje trekken. Gevolg de kat is los en rent weg met alle gevolgen van dien weg en de kans is groot dat de kat niet terugkomt bij het roepen.

Hoe neem je je Savannah kat mee?

Om in grote steden je kitten of kat te vervoeren, is er ook de optie om je dier mee te nemen in een kattenbuggy. Een buggy is zeer handig om je kat mee te nemen naar de markt, het strand of het bos. Maar hou je ook van fietsen en wil je je maatje meenemen, dan kan hij of zij meegenomen worden in een fietsmand. Veiligheid staat natuurlijk voorop, dus altijd je kat vast maken in de buggy en/of fietsmand. Dit geldt ook als je je kat mee neemt in de auto. Maar let op, ook hier geldt: begin op tijd je kitten te leren om mee genomen te worden in de auto.

Beweging

Een Savannah kat houdt er van om lekker in beweging te zijn. Omdat het niet verstandig is om de kat buiten vrij rond te laten lopen, is er een kattenloopwiel ontwikkelt. Op deze manier kan de kat veilig thuis rond bewegen en bovendien vind de kat het nog zeer leuk ook.

Savannah F2 in kattenloopwiel

Advies over verblijven

Een Serval of een hogere generatie Savannah heeft een verblijf nodig. In Nederland zijn geen richtlijnen over de grootte van verblijven. Op de onderstaande link vind je richtlijnen, die ons inziens verantwoordelijk zijn om te houden. Ook staat daar advies hoe je zo’n verblijf kan inrichten. Verder staan daar nog enkele andere goede adviezen bij gebruik maken van een afrastering en weersomstandigheden bij verblijven.

Fabels over de Savannah kat en Serval

In de media zie je veel fabels over een Savannah of een Serval. Ze zijn vaak opgedikt, omdat nieuws spectaculair gebracht moet worden. Ook worden er wel eens fabels verteld door een bepaalde organisatie. Onderstaand zie je enkele voorbeelden van fabels met grote koppen in de media.

 1. Er is een Cheetah gesignaleerd, het is een reuzenkat en zeer gevaarlijk, het is een Savannah.
 2. Mini-Cheetah gesignaleerd, deze reuzenkat is zeer gevaarlijk, hij lijkt wel op een Savannah en is wel 1,5 meter hoog.
 3. ”Tijgerkat” Serval blijkt populair huisdier.
 4. Wilde en agressieve Savannah kat gespot in Haarlem.
 5. Oh, dier: In Haarlem is een savannahkat ontsnapt. Hij heeft al een konijn verorberd.
 6. Ontsnapte wilde Savannah dood konijntje.

Het is jammer dat deze headliners met beschadigende teksten over de Savannah en Serval soms in de media verschijnen. Er word dan door de media contacten gelegd met verkeerde personen met andere doeleinden als een oprechte fokker. Natuurlijk kan niet iedereen zomaar een Serval aanschaffen. Daar komt wel heel wat bij te kijken. Kijk verder op onze website en lees aan welke voorwaarden je moet voldoen voor het houden van een Serval.

Verkeerde informatie in blogs

Helaas zie je ook steeds meer verkeerde informatie in commerciële websites met blogs over de Savannah, vaak aangevuld met foto’s van een Bengaal i.p.v. de Savannah. Je kunt dan wel na gaan, dat het geen Savannah kenner is, die de blog heeft geschreven. Lees daarom deze website aandachtig door en word niet op de verkeerde been gebracht door blogs in andere websites.

Het personeel van een Savannah kat

Door elke dag met je Savannah te spelen en bezig te zijn,  kun je spelenderwijs je kat leren om op commando te zitten, pootje te geven of apporteren, etc. Woorden zoals ”foei, mag niet, blijf, eraf en denk erom” leert een Savannah snel te begrijpen. Stel hierbij je grenzen, net zoals je bij een hond ook doet.

Savannahs zijn gevoelig bij boze baasjes en de kans is zeer aanwezig dat ze dit ook laten merken door je even te negeren.

Een Savannah houdt van kletsen. Praat je tegen ze, dan krijg je geheid reactie terug.

Een Savannah kat voed je op met veel liefde, geduld en respect, het baasje is namelijk het personeel van de kat.

Facebook

Word lid van onze facebook groep!

Lid worden op facebook is gratis. Klik op de afbeelding

Samengevat

Savannah katten zijn een kattenras apart. Ze zijn niet te vergelijken met ander katten. Door hun loyaliteit naar baasjes toe, worden ze vaak vergeleken als een hond in een kattenvacht.  Ze volgen hun baasjes op de voet, zijn zeer nieuwsgierig aangelegd en willen graag overal mee helpen. Ze kunnen getraind worden om aan een tuigje te wandelen, belangrijk hierbij is wel om goed te kijken of de kat het zelf wil. 

Bij aanschaf van een Savannah kat zit er een behoorlijk groot verschil tussen de hoge generatie en de lage generatie. Kiest men voor een schootkat, dan kan men kiezen voor de lage generatie. Bij hoge generatie is ruimte zeer belangrijk, maar ook tijd en geduld.

Kiest u voor deze superleuke kat dan is het zeer belangrijk om te weten, dat Savannahs er om bekend staan, dat ze zeer gevoelig en trouw zijn. Je moet altijd rekening houden dat een Savannah bij een uitplaatsing heel veel verdriet zou hebben. Alle generaties Savannah katten staan er bekend om, dat ze je maatje worden. Ze worden een echte “gezinslid”!

De Savannah kat wordt en is je maatje, niet voor even, maar voor altijd!

Ten Slotte

Het is ontzettend belangrijk om je eerst goed in te lezen over het ras en over de behoeften van een Savannah. Wij kunnen je daarvoor het boek ”De Savannah kat” van harte aanbevelen. Dit boek geeft een heel goed beeld van wat voor een soort kat de Savannah is en wat een Savannah nodig heeft. Daarnaast kun je je natuurlijk laten adviseren door een ervaren fokker over welke generatie het beste bij jou, je gezin en woonsituatie past. 

All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)