Savannah kat
Het ontstaan van de Savannah
Dat de Savannah kat is ontstaan komt door Judee Frank. Hij is een Amerikaanse fokker van Bengaalse katten. Per toeval was er een kruising tussen een mannelijke Serval en een Siamese poes.
Boven verwachting werd de eerste Savannah kitten geboren op zeven april 1986.
De kittens van Frank trokken de aandacht van een andere fokker uit de V.S., die één van de kittens kocht in het jaar 1989. Deze fokker was één van de eerste fokkers, die naar een nieuw gedomesticeerde kat-soort toe werkte.
Verschillende Serval fokkers hebben geholpen met het ontwikkelen van een nieuwe kattensoort, namelijk de Savannah kat. Een kat met hybride look, die in een gezin gehouden kan worden. Fokster Joyce Scroufe ondernam stappen om het ras erkend te krijgen.
Deze ongebruikelijke kruising werd populair aan het eind van de jaren ’90 onder de fokkers.
In het jaar 2001 werd de Savannah erkend door TICA als nieuwe kattenras. Mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed. Dit houdt in: De Savannah kat mag meedoen voor punten aan de door TICA georganiseerde shows.
Hybride of gedomesticeerde Savannah kat?
Een Savannah kat vanaf de 4e generatie is geen hybride kat of ras, maar een gedomesticeerde kat, die ontstaan is uit hybride katten. Het temperament van deze gedomesticeerde katten is levendig, speels, nieuwsgierig en energiek, maar bovenal vriendelijk.
Volgens de reglementen van TICA is de Savannah kat volledig gedomesticeerd vanaf de F4, echter dit is de TICA-definitie. Bij een F4 is niet meer Serval bloed aanwezig dan 16 %. Een Savannah kat F4 is volledig Savannah als er met drie voorgaande generaties zuiver (dus volledig Savannah) is gefokt. Het heeft dan de SBT (Stud Book Traditional)-status bereikt. Een raszuivere Savannah kat is uiteindelijk het doel voor alle Savannah liefhebbers en fokkers. Om die reden volgen wij de visie van TICA.
Volgens de wetgeving is de Savannah kat volledig gedomesticeerd vanaf de F5. Bij een F5 is nog ten hoogste 12 % Servalbloed aanwezig.
Savannah F3 is in de praktijk gedomesticeerd!
Uit praktijk is gebleken dat een Savannah F3 zeer sociaal en gemakkelijk in omgang is en zeker niet gevaarlijk is. Een F3 kan heel goed met kinderen en andere dieren vinden. Hiermee is bewezen dat een F3 volledig gedomesticeerd is en doorgaans probleemloos in huis gehouden kan worden. Bij een Savannah F3 is nog maar hoogstens 20 % Serval bloed aanwezig, m.a.w. een Savannah F3 is 20 % hybride en 80 % gedomesticeerd. In vergelijking met andere kat-soorten zijn er meerdere gedomesticeerde rassen ontstaan uit hybride rassen en zijn daarbij kleuren in gefokt met gebruik van gedomesticeerde rassen. Bij de Savannah gebeurd dit vooral om duidelijke spots met een ranke bouw naar voren te laten komen. Het is voor iemand die ervaring heeft met Savannah katten onbegrijpelijk dat een Savannah F3 en F4 nog steeds als hybride wordt gezien volgens de wetgeving. RVSK adviseert hierin aanpassing van de wet. Niet omdat fokkers bevooroordeeld zijn maar wel dat een Savannah F3 op basis van zijn karakter gedomesticeerd is.
Wanneer vind RVSK de Savannah F1 en F2 geschikt als huisdier?
Als je voldoende kennis hebt opgedaan en als de huisvesting in orde is. Verder moet je aan alle voorwaarden kunnen voldoen, dat op RVSK staat weergegeven. Een Savannah F3, F4 etc. kan gewoon gezellig bij je in huis net zoals alle andere huiskatten.
Dankzij de media en sommige organisaties wordt er veel foute informatie gegeven over de Savannah. Door onwetendheid van een vooraanstaande stichting heeft de Savannah onterecht een stempel gekregen dat ze gevaarlijk en niet handelbaar zijn. Hieruit blijkt dat de stichting zich nooit echt in de Savannah verdiept heeft en alleen zijn eigen doel voor ogen heeft. Dat is jammer en onterecht. Een echte dierenliefhebber weet dat als je de Savannah uit zijn veilige omgeving haalt en opsluit in een kleine hok, dat de Savannah zijn baasje mist en ander gedrag gaat vertonen.
Rasstandaard Savannah (SV) – Savannah Breed Standard, 05/01/2012
Algemene omschrijving
De Savannah is een vrij grote en slanke kat met opvallende donkergekleurde vlekken op een lichtere ondervacht. Het heeft een uitzonderlijk lange nek, lange poten en grote oren. De Savannah kat ziet er prachtig uit, lijkt sterk op de voorouderlijke Afrikaanse Serval, maar is kleiner in gestalte. Het karakter is vriendelijk, betrouwbaar, aanhankelijk, nieuwsgierig en alert van aard.
Kop
De kop is in verhouding met het lichaam relatief klein. Het gezichtsveld vormt een gelijkzijdige driehoek, gevormd door een horizontale lijn boven de ogen en 2 lijnen langs de kaaklijn, met een afgeronde snuit. Boven deze driehoek vormt het voorhoofd en de oren, een rechthoek vanaf de wenkbrauwlijn tot aan de oorpunten.
Ogen
Middelgroot gevormde ogen, bovenzijde van het oog is boemerangvormig. De ogen zijn zo gevormd dat de binnenste ooghoek parallel loopt met de neuslijn. De onderzijde is amandelvormig. De ogen zijn matig diep liggend en hebben een tussenruimte van tenminste één oogbreedte. Traansporen zijn zichtbaar langs en tussen de ogen en de neus. Alle oogkleuren zijn toegestaan en niet afhankelijk van de vachtkleur.
Nek
De nek is lang en slank.
Oren
De oren zijn opmerkelijk groot, hooggeplaatst, breed bij de basis met afgeronde toppen. De buitenste oor-aanzet zit boven de ooghoogte (hoger is ook toegestaan). De binnenste oor-aanzet zit ter hoogte van de bovenkant schedel. Ideaal is wanneer er een verticale lijn getrokken kan worden tussen de binnenste oor-aanzet en de binnenzijde van het oog. Licht gekleurde vlekken (ocelli genaamd), op de achterzijde van de oren zijn gewenst. Oorpluimen zijn toegestaan en zien er bij de Savannah prachtig uit.
Lichaam
Het lichaam is lang, lenig en zeer goed gespierd. Het heeft een diep gevormde borst, uitstekende schouderbladen en een lichte maar niet extreem opgetrokken buiklijn richting heupen. De heupen en dijen zijn vol en lang en in verhouding van het lichaam iets zwaarder gevormd. Gemiddeld genomen heeft de Savannah een zwaar beenderenstelsel. Het is stevig en goed ontwikkeld maar heeft tevens een soepel spierstelsel.
Poten en voeten
Poten en voeten zijn langer dan gemiddeld, goed gespierd zonder zwaar of juist fijntjes te zijn. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.
Staart
De staart is gemiddeld van lengte (punt van de staart reikt net voorbij de hak). Het is gemiddeld dik en heeft een afgeronde punt.
Vacht
De Savannah heeft een vrij korte en niet al te dikke vacht en ligt redelijk strak tegen het lichaam aan. Het is enigszins ruw van structuur, waarbij de dek-haren steviger aanvoelen dan de zachte ondervacht. De spots hebben een opmerkelijk zachtere structuur dan de dek-haren.
Kleur
De Savannah komt voor in black (ghost spotting is mogelijk), black tabby (zonder voorkeur wat betreft de grondkleur), silver tabby en smoke. De smoke heeft bij voorkeur duidelijke spotted ghostmarkings.
Aftekeningen
Alleen spotted patroon. Duidelijke donkerbruine tot zwarte spots, die rond, ovaal of iets lang gestrekt kunnen zijn. Een aantal paralelle strepen lopen over de achterzijde van de kop tot soms over de schouders tot aan de rug, waar een gespot patroon ontstaat. De spots volgen over de rest van het lichaam. Kleinere spots op de voeten, benen en de kop. Bij alle varianten zijn er zwarte lippen en duidelijk aanwezige traansporen. Voetzolen zijn altijd diep steenkoolzwart of bruinzwart.
Fouten zijn (maar toegestaan met inachtneming van strafpunten bij shows):
- Marble patroon
- Rozetten ipv spots.
- Vlektekening in een andere kleur dan zwart tot bruin.
- Licht gekleurde, bijna witte vlekken anders dan op de achterkant van de oren.
- Verticaal geplaatste spots of mackerel patroon (een Savannah heeft geen strepen, maar spots).
- Cobby lichaam (niet gedrongen zijn zoals bv Britse korthaar op Pers).
- Kleine oren.
Niet toegestaan:
- Extra Teen (Polydactyl)
Puntentelling
- Kop: 40
- Kop vorm: 6
- Oren: 7
- Ogen: 6
- Kin: 4
- Snuit: 4
- Profiel: 4
- Neus: 3
- Nek: 6
- Lichaam: 40
- Romp: 8
- Poten: 8
- Voeten: 3
- Staart: 7
- Beenderstructuur: 7
- Spierstructuur: 7
- Vacht: 20
- Structuur: 8
- Patroon: 8
- Kleur: 4
Totaal 100
Temperament van de Savannah kat
Eigenaren van Savannah katten zeggen vaak dat ze erg onder de indruk zijn over hoe intelligent de Savannah kat is. Groot kenmerk van Savannah katten is hun springvermogen. Sommige generaties Savannahs kunnen vanuit een staande positie ongeveer plusminus 2,5 m hoogspringen. Ze mogen graag hoog liggen om zo alles te kunnen overzien. Het openen van deuren, kasten, laden en koelkasten vinden sommige Savannahs zeer interessant. Uit zichzelf leren ze vaak hoe ze dit moeten doen.
Bij aanschaf van een Savannah moet er rekening gehouden worden dat deurklinkers aangepast moeten worden. Verder moeten er speciale voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat de kat ergens terecht komt, waar hij niet hoort en dan misschien kan weg lopen. Savannah katten zijn zeer leergierig daarom is het voor baasje en de kat een zeer leuke uitdaging om je Savannah iets te leren. Naast leergierig zijn ze alert en vinden ze het leuk als je met ze praat, meestal krijg je een reactie terug. Ook staan zij zeer bekend om hun verzamelwoede.
Savannah kat en water
Meeste Savannah katten zijn niet bang voor water, vaak gaan ze er in spelen en zelfs gaan ze zich onderdompelen. Er zijn Savannah katten die het fijn vinden om samen met hun baasje te douchen of mee te gaan naar het toilet. Een bak met water geven aan een Savannah is voor de meeste Savannah katten een uitdaging. Sommige Savannahs zullen met behulp van hun voorpoten al snel het water uit de kom “vegen” totdat het leeg is. De waterbakken moeten dan vaak weer aangevuld worden. Tevens mogen ze graag meehelpen met de afwas.
Voor liefhebbers van een vijver, raden we aan om de vijver af te schermen, want voor je het weet, liggen de vissen naast de vijver in plaats van erin.
Charme
Er zijn Savannah katten waarbij de staart helemaal gaat pluizen ter begroeting van blijdschap. Vaak denkt men dat de kat boos of angst heeft. Als de kat boos of angstig is, dan heeft het hoog opstaande haar over de hele rug en staart. Savannah katten kunnen ook met hun staart kwispelen of schudden van opwinding en plezier.
Geluid
Geluiden van een Savannah kan tjilpen zijn, zoals een Serval dit doet, of miauwen zoals een gedomesticeerde Savannah dit doet, maar kan ook gewoon een combinatie van tjilpen en miauwen zijn. Getjilp wordt vaker waargenomen bij de hoge generaties. Savannahs kunnen ook ‘sissen’ (een Serval-achtige gesis), deze klinkt echter heel anders dan het gesis van een gedomesticeerde kat. Het sisgeluid is te vergelijken met het gesis van een zeer luide slang. Het kan alarmerend zijn voor mensen die niet op de hoogte zijn dat de Savannah een dergelijk geluid kan maken.
Bij hoge generaties kennen we het spugen/ grommend geluid. Dat kan tekenen zijn van afstand willen houden.
Karakter
Elke kat, of het nu een Europees korthaar is of een raskat, het heeft zijn eigen karakter. Dat is ook bij een Savannah kat of Serval het geval, het karakter van beide kat-soorten is echter wel uniek.
Vaak is het een groot misverstand, dat men denkt van hoe hoger de generatie, hoe meer ze in beweging zijn, dit klopt niet. Savannahs F1 t/m F3 kunnen echt lui zijn. Heerlijk relaxen in een hangmat of dat ze ergens boven op kunnen liggen, daar maak je ze echt blij mee. Natuurlijk hebben ze wel af en toe een ren- en speelmoment, maar het grootste deel van de dag en nacht en hun leven liggen ze heerlijk te genieten.
Je ziet dat de lagere generatie Savannah vanaf F4 t/m F7 wel actiever zijn. Die spelen veel meer en zijn ook meer in beweging, net als bij bijna alle andere kat-soorten. Je kunt ze van alles leren zoals apporteren, commando zit en aan de lijn laten lopen.
Voeding
Voor alle generaties Savannah katten is de voeding natuurlijk zeer belangrijk. Het is van belang om de Savannah afwisselend eten te geven, dit kan met BARF en of KVV, zo voorkom je glasbotten.
Wat voor voedsel kun je een Savannah kat geven? Kuikens, Kwartels, Kippennekjes, Kippenhartjes, Kippenlever, Kippenvleugels, Kipfilet, Vis, Zalm mix, Vette vis mix, Kip mix, Eenden mix, Rund mix, Rundtartaar, Gemalen kip, Gemalen eend etc. (Zie hier voor meer info op de website van Animalfood Express en Kiezebrink) Gemalen worsten en de vis plus vlees mix is KVV. Bevroren voedsel krijgt de kat pas als het op kamer temperatuur is.
Savannah katten (net als bij alle katsoorten) mogen absoluut GEEN varkens vlees eten. Reden hiervoor is: Het vlees kan besmet zijn met het virus van Aujeszki. Raken ze ermee besmet, dan is de kans zeer groot dat de kat dood gaat. Dit kan al gebeuren binnen drie dagen. Symptomen die ze kunnen krijgen zijn: Klagelijk miauwen, schuimbekken, verandering van karakter en ze krijgen last van zenuwstoringen.
Kiest men ervoor om de kat alleen BARF te geven, overleg dit eerst met de fokker waar uw kat vandaan komt. Zorg er voor dat u goede en belangrijke informatie krijgt omdat bij BARF de voeding aangevuld moet worden met kalk en eiwit poeder. Het kalk en eiwit poeder zorgt er voor dat de kat genoeg TAURINE binnen krijgt.
Net als bij alle katsoorten eet een Savannah (en ook Servals) kattenbrokken. Hierbij raden we aan om goede hoge kwaliteitsbrokken te geven met natuurlijk elke dag een vers bak water.
LET OP: Bij geven van KVV en BARF denk om de hygiënemaatregel i.v.m. bacteriën en of parasieten. Deze bacteriën en parasieten kunnen ook weer een gezondheidsrisico zijn voor mensen. (zie *RAUW VOEREN)
*RAUW VOEREN
Rauwe voeders bevatten van nature verschillende bacteriën. Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën normaal gesproken niet ziekmakend. Voor mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën mogelijk wel tot problemen leiden.
- Bewaar de producten goed verpakt in de diepvries bij -18°C. Wanneer het product in aanraking komt met lucht, dan kan het product langzaam uitdrogen en vermindert de voedingswaarde. Bewaar de producten gescheiden van humane voedingsmiddelen in de diepvries, zo wordt de kans op kruisbesmetting voorkomen.
- Ontdooi het rauwe voer en prooidieren in een lekvrije en afsluitbare bak in de koelkast, zodat het niet in aanraking komt met uw eigen voedsel.
- Bewaar het vlees niet langer dan 2 dagen in uw koelkast, mocht een kiloverpakking teveel zijn voor 2 dagen, verdeel de rol of zak dan in meerdere porties wanneer het product nog bevroren is.
- Voorkom kruisbesmettingen en was alles wat in aanraking is gekomen met het rauwe voer goed af met warm water en afwasmiddel of een desinfectiemiddel.
- Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bacteriën zich zullen vermeerderen. Geef uw huisdier het rauwe voer in een koele ruimte en uit de zon. Als uw huisdier het rauwe voer niet binnen een uur heeft opgegeten, gooi het dan weg.
- Zorg ervoor dat er geen vliegen in de buurt van het rauwe voer kunnen komen. Vliegen kunnen bacteriën verspreiden. Zorg ervoor dat er geen kleine kinderen in de buurt van het rauwe voer kunnen komen.
Huisvesting
Kun je een Serval of Savannah kat F1 t/m F3 een goed leven bieden op een kleine appartement en/of flat? Het antwoord is NEE. Deze katten zijn absoluut niet geschikt om in flatje of in een kleine studio appartementje gehouden te worden. Dit gaat ten nadele voor de ontwikkeling van het dier. Een dier kun je niet laten leven in een te kleine woning. Dit levert te veel stress op en gaat ten nadele van de gezondheid van het dier en ook voor de eigenaar. Een goede fokker stelt ook als eis dat de Serval en de Savannah bij de hogere generaties een eigen verblijf en/of afgeschermd tuin moeten hebben.
Advies: Woon je in een flat, klein appartement, studio of kamer, dan raden goede fokkers een lage generatie Savannah F4 t/m F7 aan. Deze katten hebben minder ruimte nodig. Je hebt echter een geweldig gezinslid en maatje in huis.
Verschil in hoge en lage generatie Savannah kat
Bij hogere generaties moet men rekening houden dat men elke dag veel tijd en energie aan de kat moet besteden. Je moet dus elke dag met de kat gaan spelen en aandacht geven. Men kan bij de hoge generaties de lat niet te hoog neer leggen. Zoek je meer een schoot en knuffel kat, dan vallen de hoge generaties af. Hoge generaties Savannah katten zijn meer op zichzelf en kun je niet meenemen op vakantie of even wegbrengen naar een opvang. Ze zijn het liefst thuis in hun eigen omgeving. Het is tevens zeer belangrijk te kijken naar je eigen woonomgeving, woonsituatie, leefsituatie en gezinssituatie. Wees eerlijk en vraag je zelf af, past deze generatie bij mij en mijn gezin?
Bij lagere generaties heb je veel meer een schoot en knuffel-kat en zijn ze toch zeer leergierig. Servals en Savannah katten zijn levende wezen en mogen absoluut niet aangeschaft te worden om mee te pronken of om te hebben. Ze zijn gevoelig, ze zien hun baasje als een echte maatje en vertrouwen je. Tevens zijn ze trouw naar het hele gezin toe. Bij aanschaf van een supergave leuke Savannah kat met hun eigen unieke karakter heb je een maatje voor je leven.
Prijs van een Savannah
De Savannah kat prijs is per generatie heel verschillend. We hebben namelijk een hoge en een lage generatie. Een hoge generatie kost nu eenmaal meer als een lage generatie.
Ook wordt vaak de vraag gesteld: Waarom kosten Savannahs meer dan ander kat-soorten? Dit heeft vooral te maken dat Savannahs veel moeilijker te fokken zijn als andere kat-soorten, vooral bij de hoge generaties. De prijs vanaf een F7 SBT ligt rond de € 1000,00 en van de F2 rond de € 5.500,00. De generaties die er tussen zitten, zitten met de prijs ook daar tussen. De prijs van een F1 is vaak zeer verschillend en kan uitlopen tot ver over de € 10.000,00, hoe hoger de prijs hoe hoger de kwaliteit. Denk hierbij aan percentages 50 tot 80% Serval.
Bovenstaande zijn richtprijzen. Mocht een Savannah veel duurder of veel goedkoper aangeboden worden, dan is het verstandig om even goed uit te zoeken wat hiervoor de reden is. Denk hierbij ook aan scammers en oplichters die informatie van catteries misbruiken om snel geld te verdienen.
Het verschil tussen een F4/F5/F6 SBT, etc. en een F4/F5/F6 A of B, etc. is behoorlijk. De prijzen van een A of B kat horen wat lager te liggen als bij een SBT. Mocht je een F6A of F7A zien, dan is er zo weinig Serval percentage, dat je eigenlijk niet meer spreken kan van een Savannah, maar meer van een gewone huiskat. De eigenschappen van een Savannah zijn dan ook bijna verdwenen. Bij SBT krijgt de kat een stamboom, bij A, B of C een afstammingsbewijs. Zie uitleg: Savannah A,B,C of SBT
Word lid van onze facebook groep!
Lid worden op facebook is gratis. Klik op het duimpje.
Samengevat
Savannah katten zijn een kattenras apart. Ze zijn niet te vergelijken met ander katten. Door hun loyaliteit naar baasjes toe, worden ze vaak vergeleken als een hond in een kattenvacht. Ze volgen hun baasjes op de voet, zijn zeer nieuwsgierig aangelegd en willen graag overal mee helpen. Ze kunnen getraind worden om aan een tuigje te wandelen, belangrijk hierbij is wel om goed te kijken of de kat het zelf wil.
Bij aanschaf van een Savannah kat zit er een behoorlijk groot verschil tussen de hoge generatie en de lage generatie. Kiest men voor een schootkat, dan kan men kiezen voor de lage generatie. Bij hoge generatie is ruimte zeer belangrijk, maar ook tijd en geduld.
Kiest u voor deze superleuke kat dan is het zeer belangrijk om te weten, dat Savannahs er om bekend staan, dat ze zeer gevoelig en trouw zijn. Je moet altijd rekening houden dat een Savannah bij een uitplaatsing heel veel verdriet zou hebben. Alle generaties Savannah katten staan er bekend om, dat ze je maatje worden. Ze worden een echte “gezinslid”!
De Savannah kat wordt en is je maatje, niet voor even, maar voor altijd!
Savannah kat kopen?
Het is ontzettend belangrijk om je eerst goed in te lezen over het ras en over de behoeften van een Savannah. Wij kunnen je daarvoor het boek ”De Savannah kat” van harte aanbevelen. Dit boek geeft een heel goed beeld van wat voor een soort kat de Savannah is en wat een Savannah nodig heeft. Daarnaast kun je je natuurlijk laten adviseren door een ervaren fokker over welke generatie het beste bij jou, je gezin en woonsituatie past.