Verblijven Savannah Kat en Serval

In verband met de nieuwe dierenwelzijn wet in Europa, dus ook Nederland, hierbij de richtlijnen voor verblijven van de Savannah kat of Serval. De richtlijnen zijn tot stand gekomen in samenwerking met PVH. PVH is het Platform voor Huisdierenbezit die d.m.v. voorlichting verantwoord huisdierenbezit en het welzijn van gehouden dieren bevorderd.

serval verblijven

Verblijven Serval buiten:

Tenminste 50 m2 voor 1 dier of een paar, tijdelijk te verdelen in twee enkele verblijven, die voor een enkel dier tenminste 25 m2 moet zijn en voor een moederdier met jongen tenminste 50 m2 OF er moeten extra verblijven om dieren af te scheiden ter beschikking staan. Voor klimmende soorten moet het buitenverblijf tenminste 2,5 m hoog zijn.

Verblijven Serval binnen:

Voor zover noodzakelijk: 20 m2 of 50 m3 per paar; in elk geval 2,5 m hoogte en onder te verdelen zoals bij buitenverblijf beschreven is.

Verblijven Savannah buiten F1 t/m F2:

Tenminste 20 m2 en 2,5 m hoogte als onderling te verbinden verblijf per dier.

Verblijven Savannah binnen F1 t/m F2: (voor zover noodzakelijk)

12 m2 per paar, onder te verdelen of met extra verblijf om een dier af te scheiden.

Verblijven Savannah F3, F4 etc.:

Een Savannah F3, F4 etc. kun je gewoon in huis houden net zoals een ander huisdier. Je kunt en mag een Savannah F3, F4 etc. natuurlijk wel in een verblijf houden, zie dan hierboven bij F1 t/m F2.

Inrichting van de verblijven

Takken van geschikte dikte om op te klimmen, op te liggen en aan te krabben zijn noodzakelijk. Bewegende ligplanken of aan kabels opgehangen boomstammen worden over het algemeen gaarne geaccepteerd. Afhankelijk van de soort dienen er rotspartijen of verhoogde platformen te zijn, die als ligplaats en uitkijkplek kunnen dienen. Er moet gezorgd worden voor plekken, waar de katten zich kunnen terugtrekken.

Het buitenverblijf moet gedeeltelijk overdekt zijn om te zorgen voor bescherming tegen zon en regen. Voor Serval en Savannahs is een waterbassin een aanrader. In het buitenverblijf geldt, dat er een natuurlijke bodem of een geschikt strooisel zoals zand of schorsstrooisel of – hoogstens in een kwart van het verblijf – verharde bodem moet zijn. Verder moeten er werpboxen/ slaapboxen aanwezig zijn. Een natuurlijke vegetatie in een deel van het buitenverblijf is als dekking/schuilplaats en verrijking van de leefruimte aan te bevelen. In verblijven die aan alle kanten gesloten zijn, moet de ter beschikking staande ruimte tot aan het dak ingericht zijn, zodat de dieren de ruimte optimaal kunnen benutten.

Afrastering

Aan alle zijden gesloten of aan de bovenzijde open met gladde of naar binnen gebogen wanden die van uitsteeksels zijn voorzien zijn, of omringd door een brede greppel of sloot, waarbij de buitenrand voldoende hoog is of voorzien van een elektro-draad of een hek van stevig gaas dat beveiligd is door middel van overhang of elektrische draden. Let wel op bij elektrische draden als de kat ertegen aan springt is het niet zoals bij honden dat ze terugschrikken maar kans aanwezig dat ze er overheen springen. Dit moet dus goed hoog zitten en altijd naar binnen werken.

Klimaat

In de zomer moeten de katten beschermd zijn tegen de zon en in de winter moeten ze naar de binnen verblijven kunnen om ze te beschermen tegen de kou. Er moet altijd binnen verblijven zijn zodat de kat beschermd wordt tegen alle weeromstandigheden.

Eisen aan het houden van katachtigen

Sociaal gedrag/ socialisatie: Katachtigen worden in de regel als paar gehouden of ook als enkel dier. Bij enkele soorten is het ook mogelijk om ze tijdelijk in kleine groepen te houden

Verrijking van de leefomgeving

Geurprikkels zijn belangrijk, zoals het leggen van geursporen, het aanbieden van bepaalde kattenkruiden Speelgoed zoals ballen of schommelende voorwerpen vinden ze geweldig. Verder is het zinvol om voorwerpen aan te bieden, waar de dieren niet aan gewend zijn, zoals bijvoorbeeld verse takken, kartonnen kokers of buizen, papieren zakken en veren.

Pas op met kleine kattenspeelgoed. Dit is binnen paar seconden stuk en kans is aanwezig dat ze dit opeten. Kapotte speelgoed altijd verwijderen.

Voeding

Kippen/Rundvlees met toegevoegde mineralen en vitaminen. Complete rauwe worsten en hoog kwaliteit brokken.  (Nooit varkensvlees geven).

Verblijven Savannah kat vanaf F4

Verblijven Savannah Kat
  • Katten mogen nooit opgesloten worden in kleine ruimtes of hokjes. Opsluiten in schuurtjes of meerdere (te veel) katten in veel te klein ruimte is verboden, dit wordt gezien als dierenmishandeling.
  • Ze moeten genoeg beweegruimte hebben.
  • Tuin moet afgeschermd zijn en of aangepaste ren met zowel buiten als binnen verblijf. (Zie info bij Serval en Savannah).
  • Pas op met giftige planten zowel binnen als buiten het huis.
  • Elke fokker zal aangeven dat een Savannah kat & Serval nooit vrij buiten rond mag lopen.
  • Het allerbelangrijkste: Net als alle dieren hebben ook Savannah katten en of de Serval het recht op een goed, veilig, gezond en liefdevol leven              “HET GOUDEN MANDJE”.
All images and text are © R.V.S.K. (vastgelegd bij notaris!)